Help mee aan een veilige werkomgeving in het primair onderwijs!

Wil jij samen met je team het gesprek voeren over diversiteit en inclusie en de bewustwording rondom het thema vergroten? Met het samenwerkingsspel ‘Samen op school’ ga je op een laagdrempelige manier aan de slag met het thema. Speel het spel en maak spelenderwijs ervaringen, meningen en uitdagingen rondom diversiteit en inclusie bespreekbaar.
Het Arbeidsmarktplatform PO heeft een bordspel ontwikkeld om schoolteams in het primair onderwijs op weg te helpen als zij aan de slag willen met het thema diversiteit en inclusie. ‘Samen op school’ daagt teams uit om met elkaar in gesprek te gaan, opdrachten uit te voeren en privileges en vooroordelen te verkennen. Dit alles in de veilige setting van een speelse en leerzame ervaring.
Download het spel opent in nieuw tabbladBenieuwd hoe anderen het spel ervaarden en wat ze ervan vonden? Bekijk de video hieronder.
Speel samen met je schoolteam en:
Het spel ‘Samen op school’ is speciaal ontwikkeld voor schoolteams en neemt ongeveer anderhalf tot twee uur in beslag. Het is dus ideaal voor een teamvergadering of studiedag. Elk spel is geschikt voor zes tot negen spelers. Zijn jullie met meer? Zorg dan voor meerdere speeltafels met elk een eigen spel.
Benodigdheden per spel:
Het doel van het spel:
Verdien samen zoveel mogelijk punten én bereik binnen de tijd allemaal de lerarenkamer, waar iedereen erbij hoort en wordt gezien én gehoord. Om de lerarenkamer te bereiken, beweeg je over het speelbord door opdrachten uit te voeren en punten te verdienen met challenges.
Bekijk hieronder de instructievideo voor een handige uitleg over hoe je het spel speelt.
‘Een spelbegeleider zorgt voor structuur en creëert extra ruimte voor reflectie, wat de ervaring nog waardevoller kan maken!’
– Eline van der Zwet Slotenmaker, adviseur bij het Arbeidsmarktplatform PO
Ben je klaar om het gesprek over diversiteit en inclusie aan te gaan met je schoolteam? Download het spel en ontdek op een speelse en laagdrempelige manier hoe jullie samen kunnen werken aan een inclusieve schoolcultuur.
Heb je nog vragen over het spel of wil je jouw ervaring en suggesties met ons delen? Klik op de knop hieronder en vul het formulier in. We horen graag van je!
1. Voor wie is het bordspel bedoeld?
Het bordspel ‘Samen op school is speciaal ontwikkeld voor schoolteams in het primair onderwijs. Het spel is bedoeld om teamleden op een speelse en laagdrempelige manier met elkaar in gesprek te laten gaan over diversiteit en inclusie.
2. Hoeveel tijd kost het om het spel te spelen?
Het spel duurt ongeveer anderhalf tot twee uur. Dit maakt het ideaal om te spelen tijdens een teamvergadering, studiedag of een speciale teamactiviteit.
3. Hoeveel spelers kunnen meedoen?
Het spel is geschikt voor zes tot negen spelers. Als je team groter is, kun je meerdere speeltafels opzetten met elk een eigen spelset. Verdeel jullie over de drie teams rond het spelbord.
4. Wat heb ik nodig om het spel te spelen?
Voor het spel heb je het volgende nodig:
5. Hoe weet je wanneer het spel is afgelopen?
Het spel is afgelopen wanneer de tijdslimiet is bereikt. Het doel is om samen zoveel mogelijk punten te verdienen en ervoor te zorgen dat iedereen in de laatste vijf minuten in de lerarenkamer aankomt om 20 extra punten te verdienen. Wat gebeurt er als sommige teams de lerarenkamer nog niet hebben bereikt of als je door de challenges heen bent?
6. Hoe beweeg je over het bord?
Je beweegt over het bord door opdrachten uit te voeren. Zodra een opdracht is voltooid, mag je dobbelen met twee dobbelstenen om stappen vooruit te zetten. Een stap betekent dat je van de ene hexagon naar de volgende beweegt. Let op: je mag door muren bewegen, maar niet over een getekende lijn stappen.
7. Hoe verdien je punten?
Je verdient punten door challenges (beschreven op het A4-blad met Challenges) onderling te verdelen en succesvol uit te voeren. Elke voltooide challenge levert punten op, dus kies verstandig en werk samen om het meeste uit jullie inspanningen te halen.
8. Wat als je in een beurt langs een of meerdere symbolen komt?
Als je tijdens jouw beurt langs een of meerdere symbolen komt, maak je eerst je volledige route af. Daarna zoek je op wat de symbolen betekenen. Deze symbolen functioneren als kanskaarten die geluk of tegenslag kunnen opleveren—net als privileges, die soms oneerlijk verdeeld zijn.
9. Kan het spel ook zonder spelbegeleider gespeeld worden?
Ja, het spel kan zelfstandig gespeeld worden. Echter, een spelbegeleider kan de ervaring verrijken door structuur te bieden, opdrachten voor te lezen, de tijd bij te houden, en ruimte te scheppen voor reflectie en gesprekken.
10. Hoe kan ik het spel downloaden en voorbereiden?
Je kunt het spel eenvoudig downloaden via de knop op deze pagina. Zorg ervoor dat je de spelmaterialen uitprint en de benodigdheden klaarlegt voordat jullie aan de slag gaan. Bekijk ook de instructievideo voor een handige uitleg.
11. Wat als we het spel niet binnen twee uur kunnen afmaken?
Dat is geen probleem! Het spel kan gemakkelijk worden gepauzeerd en later worden voortgezet. Als jullie meer tijd willen nemen om bepaalde thema’s te bespreken, kan dat uiteraard ook.
12. Wat levert het spelen van dit spel ons op?
Het spel helpt jullie om bewustwording te vergroten, ervaringen en meningen te delen, en samen eerste stappen te zetten naar een inclusieve schoolcultuur. Het bevordert de verbinding binnen het team en inspireert tot actie.
Vul je e-mailadres in en blijf op de hoogte van ontwikkelingen in het primair onderwijs en onze publicaties, bijeenkomsten & kennissessies.
In een professionele werkomgeving is het belangrijk dat medewerkers zich ondersteund en gewaardeerd voelen. Een open en betekenisvolle dialoog tussen werkgever en medewerker – oftewel het goede gesprek – speelt daarbij een belangrijke rol. In het goede gesprek ligt de nadruk op gelijkwaardigheid en eigen regie. Dat draagt niet alleen bij aan het welzijn en de motivatie van medewerkers, maar ook aan een veerkrachtige en gezonde schoolorganisatie.
Het goede gesprek is een open en gelijkwaardige dialoog tussen medewerkers en werkgever, waarin beiden verantwoordelijkheid nemen voor de inhoud en uitkomst van het gesprek. Dit gesprek biedt ruimte voor een breed scala aan onderwerpen, van persoonlijke ervaringen en behoeften tot professionele ambities en uitdagingen in het werk. Eigen regie staat hierbij voorop: medewerkers worden gestimuleerd om bewust keuzes te maken, verantwoordelijkheid te nemen en actief bij te dragen aan hun eigen loopbaan en welzijn.
De rol van de werkgever is om deze eigen regie te faciliteren en te ondersteunen. Bijvoorbeeld door tijd en ruimte te creëren voor gesprekken, en door een veilige omgeving te bieden waarin ook moeilijke thema’s besproken kunnen worden. Door onbevooroordeeld te luisteren naar elkaars ideeën, zorgen en behoeften, kunnen beide partijen constructief samenwerken aan oplossingen die passen bij de situatie en behoeften van de medewerker.
Het doel van het goede gesprek is om gezamenlijk tot afspraken te komen die bijdragen aan de vitaliteit en tevredenheid van de medewerker en om een cultuur van vertrouwen, respect en wederzijdse steun te bevorderen.
Het goede gesprek zorgt naast meer werkplezier ook voor meer vitaliteit en gezondheid. Dat leidt uiteindelijk tot een duurzame arbeidsrelatie. Als schoolleider en medewerker is het belangrijk om te weten hoe je door het voeren van een gelijkwaardig en open gesprek tot afspraken komt die bijdragen aan meer vitaliteit en tevredenheid en een cultuur van vertrouwen, respect en wederzijdse steun op de werkvloer. Daarbij is het belangrijk dat de medewerker zelf de regie neemt en dat de leidinggevende daarin ondersteunt en faciliteert.
Wil je als schoolleider of medewerker in het primair onderwijs extra inzetten op het voeren van gelijkwaardige en opbouwende gesprekken en ben je op zoek naar extra handvatten hiervoor?
De toolbox Het goede gesprek is door het Arbeidsmarktplatform PO speciaal voor schoolleiders en medewerkers in het primair onderwijs ontwikkeld met als doel om schoolorganisaties te ondersteunen bij het voeren van het goede gesprek.
Vul je e-mailadres in en blijf op de hoogte van ontwikkelingen in het primair onderwijs en onze publicaties, bijeenkomsten & kennissessies.
De ervaren werkdruk in het primair onderwijs is hoog, vooral onder leraren. Wil jij samen met je team aan de slag met werkdruk? Met de aanpak werkdruk van het Arbeidsmarktplatform PO krijg je in vier stappen grip op de werkdruk en het werkplezier op jouw school.
In de vorige stap heb je samen met het team een plan opgesteld. Zijn de acties die jullie hebben geformuleerd uitgevoerd? En hadden deze acties het gewenste resultaat? Evalueer samen wat er gedaan is en pas het plan hierop aan. Werkdruk aanpakken is immers een continu proces.
Evalueren gaat makkelijk met de evaluatietool. Samen met het team beantwoord je acht korte vragen. Aan de hand van de antwoorden kun je zien of jullie goed bezig zijn met de aanpak van werkdruk. Ook krijg je tips die je direct in de praktijk kunt brengen om de aanpak aan te scherpen.
Vul je e-mailadres in en blijf op de hoogte van ontwikkelingen in het primair onderwijs en onze publicaties, bijeenkomsten & kennissessies.
De ervaren werkdruk in het primair onderwijs is hoog, vooral onder leraren. Wil jij samen met je team aan de slag met werkdruk? Met de aanpak werkdruk van het Arbeidsmarktplatform PO krijg je in vier stappen grip op de werkdruk en het werkplezier op jouw school.
Nu je meer zicht hebt op waar en hoe werkdruk binnen jouw school ontstaat én er een plan gemaakt is, kun je aan de slag met de uitvoering.
Werkdruk is een ingewikkeld probleem. Om het overzichtelijk te maken, kun je het aanpakken als een project. Bij een projectmatige aanpak horen een plan, een werkgroep, een startmoment, een projectleider en een (interne) opdrachtgever. Schoolleiders/bestuurders hebben een belangrijke rol in de aanpak van werkdruk.
Een goed plan bevat minimaal de volgende onderdelen:
De coördinatie van het plan van aanpak kan het beste worden ondergebracht bij een persoon of projectgroep. Zijn de taken en bevoegdheden voor iedereen vooraf duidelijk? Dan is de kans op concrete resultaten het grootst.
Kies de methode die het beste bij jouw team past.
Hoe zorg je ervoor dat de uitvoering van het plan vlot verloopt en dat heel het team betrokken blijft bij de aanpak van werkdruk? De volgende tips kunnen daarbij helpen:
Vul je e-mailadres in en blijf op de hoogte van ontwikkelingen in het primair onderwijs en onze publicaties, bijeenkomsten & kennissessies.
Hoe trek je als schoolorganisatie de juiste medewerkers aan? Hoe houd je onderwijsprofessionals binnenboord? En áls ze dan toch vertrekken, hoe zorg je dan dat ze dit met een goed gevoel doen en als ambassadeur binnen de onderwijssector verder gaan? Met aandacht voor de medewerkersreis binnen jouw schoolorganisatie creëer je een aantrekkelijke, professionele werkomgeving waar betrokken onderwijsprofessionals graag willen komen én blijven werken.
Hoe maak je een medewerkersreis voor schoolleiders die past bij jouw schoolorganisatie? Met een goede medewerkersreis voor schoolleiders kun je toekomstige schoolleiders te interesseren voor de onderwijssector en de functie van leidinggevende in de schoolorganisatie. De reis maakt duidelijk hoe schoolleiders zich kunnen inzetten en ontwikkelen tijdens de periode dat zij zich hebben verbonden aan de schoolorganisatie. Voor elke fase van de medewerkersreis, instroom, doorstroom, uitstroom hebben we leestips verzameld.
Er is momenteel een tekort van ongeveer 1300 fte aan schoolleiders in het po. Gezamenlijke initiatieven om onderwijsprofessionals te interesseren en op te leiden in het vak van schoolleider is essentieel. Het vormgeven van de medewerkersreis van de schoolleider vraagt om een strategische aanpak binnen schoolorganisaties, tussen onderwijspartners in de regio en landelijke maatregelen om initiatieven te faciliteren. De onderstaande publicaties gaan in op de kwantitatieve behoefte aan schoolleiders in het po en wat er nodig is om hen aan te trekken en te behouden.
Schoolleiders staan midden in de samenleving. Ze zijn verantwoordelijk voor de verbinding tussen de school, het team, onderwijspartners, de ouders om ervoor te zorgen dat alle leerlingen zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen. Begeleiding, professionalisering, coaching en ontwikkeling van schoolleiders is essentieel. Zo kunnen zij zich goed en effectief inzetten in de veranderende samenleving. Sociale partners in het po bieden scholingsprogramma’s en voeren (mede) onderzoek uit naar wat nodig is in het werkveld, zowel landelijk als regionaal zijn rapportages en programma’s als link toegevoegd. Bekijk de onderstaande publicaties voor inspiratie en tips bij een goede doorstroom van schoolleiders.
De focus van deze publicaties gaat in op duurzame inzetbaarheid van alle medewerkers in het po (en vo en mbo). De regelingen en voorbeelden bieden handvatten en inspiratie om de medewerkersreis voor schoolleiders vorm te geven. Dit kan specifiek gericht zijn op de inzet van de oudere schoolleider, maar de (regionale) voorbeelden voor een gezonde leefstijl zijn ook gericht op andere leeftijdscategorieën.
Vul je e-mailadres in en blijf op de hoogte van ontwikkelingen in het primair onderwijs en onze publicaties, bijeenkomsten & kennissessies.
Er werken steeds meer onderwijsassistenten en lerarenondersteuners in het primair onderwijs. Hierdoor verandert de samenstelling van het onderwijspersoneel. In 2022 was ongeveer een kwart van de onderwijsmedewerkers werkzaam in een ondersteunende functie. Dat biedt kansen, want een goede inzet van onderwijsondersteuners heeft grote toegevoegde waarde voor leraren én leerlingen. Een deel van deze groep wil bijvoorbeeld de pabo volgen. Maar er zijn meer loopbaanmogelijkheden voor deze groep.
Er werken steeds meer onderwijsassistenten en lerarenondersteuners in het basisonderwijs. Waren er in 2018 nog zo’n 37.000 onderwijsondersteuners, in 2022 zijn dit er bijna 53.000: een stijging van 43 procent. Het aantal vacatures voor onderwijsondersteunend personeel is zelfs met 159 procent gegroeid. Bovendien verwachten schoolleiders dat dit aantal de komende vijf jaar nóg verder zal groeien. Dat blijkt uit een verkenning naar de inzet en loopbaanpaden van onderwijsondersteuners van het Arbeidsmarktplatform PO.
Onderwijsassistenten en lerarenondersteuners zijn niet meer weg te denken uit het primair onderwijs. Uit de verkenning van het Arbeidsmarktplatform PO blijkt dat onderwijsondersteuners vooral worden om leerlingen individuele begeleiding en maatwerk te kunnen bieden (92 procent). Door deze extra handen in de klas kunnen leraren zich meer concentreren op hun kernactiviteit: het geven van onderwijs. Bovendien ervaart 61 procent van de leraren minder werkdruk dankzij ondersteuners.
De verkenning maakt bovendien inzichtelijk dat er een breed scala aan loopbaanmogelijkheden bestaat. We zetten er zes voor je op een rij:
Bovenstaande loopbaanmogelijkheden voor onderwijsondersteuners komen overeen met die van leraren. Op de website www.loopbaanlerarenpo.nl kunnen leraren zien wat hun ontwikkelmogelijkheden en eventuele vervolgstappen in hun carrière zijn. De website is een initiatief van de Hogeschool van Amsterdam en is ontwikkeld met subsidie van het Arbeidsmarktplatform PO.
Vul je e-mailadres in en blijf op de hoogte van ontwikkelingen in het primair onderwijs en onze publicaties, bijeenkomsten & kennissessies.
De omgeving waarin het onderwijs actief is, is constant in beweging. Met de inzet van onderwijsinnovaties kunnen scholen inspelen op veranderingen om het werk van het personeel beter in te richten en de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Scholen innoveren met nieuwe onderwijsconcepten en met de inzet van digitale leermiddelen.
Steeds meer scholen organiseren zich anders dan het traditionele onderwijssysteem. Redenen om de school anders te organiseren zijn divers. Krimp, behoefte van ouders en visie op de kwaliteit van het onderwijs kunnen aanleiding zijn voor verandering. Sommige scholen combineren onderwijs en kinderopvang, andere scholen incorporeren het vervolgonderwijs of flexibiliseren hun openingstijden en vakanties. Deze ontwikkelingen roepen fundamentele vragen op over de rol, taken, kennis en kunde van de mensen die werken in deze moderne schoolorganisaties. Welke rollen zijn er in de moderne schoolcontext? Wie heeft welke kennis en vaardigheden nodig? Wat is de rol van de schoolleider/directeur om dit te realiseren?
In 2017 riep het Arbeidsmarktplatform PO een subsidieregeling in het leven voor innovatieve ideeën om het lerarentekort aan te pakken. In de grote steden werden toen de eerste tekorten aan leraren gesignaleerd. Scholen door heel Nederland werden opgeroepen om buiten de kaders te denken, te experimenteren en te leren. Het hele systeem werd met nieuwe ogen bekeken. Het was een zoektocht naar wat wél kan, aan de hand van een samenwerking met meerdere schoolbestuurders en een opleider. De subsidie was een tegemoetkoming in de kosten, de partners droegen zelf ook bij aan de financiering. De selectiecommissie koos elf projecten met een kansrijk plan, interessante insteek en diverse doelgroepen.
Vul je e-mailadres in en blijf op de hoogte van ontwikkelingen in het primair onderwijs en onze publicaties, bijeenkomsten & kennissessies.
Meer zij-instromers is een veel genoemde maatregel om het personeelstekort in het primair onderwijs terug te dringen. Bovendien zijn zij-instromers een verrijking voor de school: ze nemen vaak kennis en ervaring mee vanuit hun vorige beroep en zijn heel gemotiveerd. Het Arbeidsmarktplatform PO biedt bestuurders, HRM-professionals en schoolleiders die aan de slag willen gaan met zij-instroom informatie, onderzoeken, handreikingen en praktijkvoorbeelden.
De afgelopen jaren is het aantal zij-instromers in het primair onderwijs flink toegenomen. Kozen er in 2017 nog maar 71 mensen van buiten het onderwijs voor een baan voor de klas, in 2022 waren dit er 799. Van iedere zes of zeven nieuwe leraren in het basisonderwijs, is er één een zij-instromer in het beroep. Uit een rapportage van het ministerie van OCW blijkt dat een groot deel van de zij-instromers na afronding van het traject in het onderwijs blijft werken. Van de lichting die in 2014 als leraar zij-instroomde, is 83 procent vijf jaar later nog steeds werkzaam in het onderwijs. Het rendement is dus hoog.
Voor de rapportage ‘Gewoon, met zij-instroom’ ging het Arbeidsmarktplatform PO met schoolleiders en bestuurders in gesprek over de meerwaarde van zij-instromers. Daaruit kwam naar voren:
Het zij-instroomtraject vraagt om een investering van zowel de zij-instromers als de schoolorganisatie. Uit de rapportage ‘Gewoon, met zij-instroom’ komen een aantal voorwaarden voor een succesvol zij-instroomtraject naar voren:
Hoewel ook het voortgezet onderwijs kampt met krapte op de arbeidsmarkt, bestaat het beeld dat voor de kunstvakken en lichamelijk onderwijs juist sprake is van een aanzienlijke stille reserve. Van de bijna 40 duizend personen met een lesbevoegdheid, zijn er 25 duizend in loondienst. Dit is een potentiële doelgroep om toe te leiden naar het leraarschap in het po. In het rapport ‘Van vakdocent vo naar bevoegd leraar po’ verkende het Arbeidsmarktplatform PO de mogelijkheden van deze zij-instroomroute naar het primair onderwijs.
Het onderwijs en de financiële sector hebben de handen ineengeslagen om financiële experts naar een baan voor de klas te begeleiden. Daarom startte het Arbeidsmarktplatform PO samen met ABN AMRO in 2021 met een mentoringprogramma. In de pilots ondersteunen mentoren een mentee om de overstap van de financiële sector naar het onderwijs soepel te laten verlopen. Aanleiding voor de pilots was het convenant Aan de slag voor klas waarin de mogelijkheden zijn verkend om een mentorprogramma te starten.
Uit de pilots, waarin in totaal 12 mentoren aan 13 mentees gekoppeld werden, komt naar voren dat ‘mentoring en menteeschap’ met mensen die uit dezelfde sector komen meerwaarde heeft (in aanvulling op andere begeleidingstrajecten). Vooral het een-op-een-contact en de persoonlijke aandacht waren van meerwaarde.
Vul je e-mailadres in en blijf op de hoogte van ontwikkelingen in het primair onderwijs en onze publicaties, bijeenkomsten & kennissessies.
De ervaren werkdruk in het primair onderwijs is hoog, vooral onder leraren. Wil jij samen met je team aan de slag met werkdruk? Met de aanpak werkdruk van het Arbeidsmarktplatform PO krijg je in vier stappen grip op de werkdruk en het werkplezier op jouw school.
Er zijn verschillende modellen die inzicht geven in de factoren die een rol spelen bij het ontstaan van werkdruk en werkstress. Op deze pagina vind je wetenschappelijke informatie over werkdruk en werkstress en factoren die hierbij een rol spelen. Je vindt ook twee veelgebruikte modellen voor werkdruk in het primair onderwijs namelijk het TNO model en het WEB model.
Bij werkdruk ervaart iemand een disbalans tussen de eisen die je werkt stelt en de mogelijkheden om daaraan te voldoen. Je krijgt je werk bijvoorbeeld niet op tijd af, of kunt niet de gevraagde kwaliteit leveren. Bij werkdruk kun je onderscheid maken tussen twee soorten taakeisen: kwalitatieve taakeisen (zoals complexiteit en emotionele belasting) en kwantitatieve taakeisen (zoals de hoeveelheid werk en het werktempo). Beide soorten eisen doen een beroep op de kennis, competenties, vaardigheden en het uithoudingsvermogen van de werknemer.
Het TNO-model geeft de ‘Taakeisen’ die werkdruk kunnen veroorzaken schematisch weer.
Werkstress gaat over iemands (gezondheids)toestand. Een aanhoudende werkdruk kan leiden tot werkstress. Werkstress leidt eerst vaak tot stressreacties als hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieproblemen. Op de lange termijn kan werkstress leiden tot bijvoorbeeld meer langdurige gezondheidsklachten, een verstoorde werk-privébalans, minder arbeidstevredenheid of -motivatie, en ziekteverzuim.
Er zijn ook factoren die kunnen voorkomen dat werkdruk leidt tot stressklachten, of die het effect zodanig verminderen dat er geen ernstige klachten ontstaan. We noemen dit ‘buffers’. Bijvoorbeeld: sociale steun van leidinggevende en collega’s, aanwezigheid van leer- en ontwikkelmogelijkheden, herstelmogelijkheden en waardering (materieel en immaterieel).
Bij werkdruk gaat het om een balans tussen de zaken in je werk die spanning veroorzaken (energienemers) en de factoren die hier tegenwicht aan kunnen bieden (energiegevers). De spanningsfactoren hebben te maken met de inhoud van je werk en de context van je werk. De combinatie van energienemers en energiegevers bepaalt in hoeverre leraren plezier of stress ervaren in hun werk.
Mogelijkheden om zelf je werkinhoud en je werkcontext te regelen, gelden als een bron van energie. Deze regelmogelijkheden hebben bijvoorbeeld te maken met je autonomie en de mate waarin je invloed hebt op besluiten die worden genomen. Ze versterken de bevlogenheid van leraren.
In het WEB-model gelden de regelmogelijkheden als energiebronnen. De energiebronnen hebben een versterkende invloed op de bevlogenheid in je werk.
Iedere medewerker ervaart werkdruk en werkstress anders. Het hangt af van je persoonlijke energiegevers en -nemers, je taakeisen en regelmogelijkheden en je persoonlijke hulpbronnen.
Door de energiegevers te vergroten, kun je bij medewerkers de balans herstellen. De pilot ‘Samenwerken aan werkdruk’ van het Arbeidsmarktplatform PO geeft inzicht in energiegevers en -nemers op de pilotscholen.
Vul je e-mailadres in en blijf op de hoogte van ontwikkelingen in het primair onderwijs en onze publicaties, bijeenkomsten & kennissessies.
In het primair onderwijs zijn de personeelstekorten een groot en groeiend probleem. Veel schoolorganisaties hebben moeite om geschikt personeel aan te trekken en naar verwachting blijft dat de komende jaren moeilijk. Daarom is het niet alleen belangrijk om nieuw onderwijspersoneel aan te trekken, maar ook om huidig personeel te behouden. Een aantrekkelijke werkomgeving kan hier een bijdrage aan leveren.
In het primair onderwijs zijn de personeelstekorten een groot en groeiend probleem. Toch krijgt niet elke regio hier in dezelfde mate mee te maken. De arbeidsmarkt in het primair onderwijs heeft namelijk een sterk regionaal karakter. Voor veel schoolorganisaties is het moeilijk om voldoende en geschikte medewerkers te vinden. Voor andere scholen is het soms moeilijk om hen te behouden. En er zijn scholen die ondanks de tekorten in staat zijn om voldoende personeel aan te trekken én te behouden.
Daarom is het goed om te investeren in een ‘aantrekkelijke werkomgeving’. Want deze zorgt voor:
Uit een verkenning naar vertrekredenen van leraren in het primair onderwijs van het Arbeidsmarktplatform PO blijkt dat leraren er steeds vaker voor kiezen om van baan te wisselen. Vooral het stijgende aantal leraren dat overstapt naar een ander schoolbestuur valt op. Al blijven leraren over het algemeen wel trouw aan hun beroep. Met name de inhoud van het werk en onvrede over ontwikkelingsmogelijkheden blijken belangrijke vertrekredenen. Door daar als schoolorganisatie op in te spelen en daarover het gesprek met elkaar aan te gaan, draag je bij aan een aantrekkelijke werkomgeving en voorkom je dat medewerkers vertrekken.
Om iets te doen tegen de personeelstekorten op scholen met de grootste onderwijsachterstanden is in het Nationaal Programma Onderwijs ruimte gecreëerd voor een arbeidsmarkttoelage. Op de 15 procent van de scholen met het grootste risico op onderwijsachterstanden krijgt het onderwijspersoneel een extra beloning van 5 tot 8 procent van het maandsalaris. Met als doel het werken op deze scholen aantrekkelijker te maken. Voor de arbeidsmarkttoelage is landelijk een budget beschikbaar van € 375 miljoen (schooljaren 2021/2022 en 2022/2023). In het Onderwijsakkoord (voorjaar 2022) is afgesproken dat de bekostiging van de toelage structureel wordt.
Om inzicht te geven in het effect van de arbeidsmarkttoelage en hoe de implementatie ervan is verlopen, heeft het Arbeidsmarktplatform PO twee deelonderzoeken uitgevoerd.
Het primair onderwijs staat bekend als een sector waarin relatief veel in deeltijd wordt gewerkt. Meer dan de helft van de leraren werkt namelijk in deeltijd. Dat is meer dan in het voortgezet onderwijs (38 procent) en het landelijk gemiddelde (36 procent). Het stimuleren van mensen die meer uren willen werken, is een kansrijke optie om de krapte op de arbeidsmarkt te verminderen.
Het Arbeidsmarktplatform PO voerde een verkenning uit naar de factoren die deeltijdwerk beïnvloeden en de mogelijkheden om een langere werkweek te stimuleren. Zoals:
In gesprekken met deeltijdwerkers over hun contractomvang, is het belangrijk dat deze factoren aan de orde komen. Schoolleiders hebben met name invloed op de organisatorische factoren en op de wijze waarop zij het gesprek aangaan met leraren. Vervolgens kunnen afspraken gemaakt worden om in te spelen op de persoonlijke behoeften van leraren, rekening houdend met de andere hoofdfactoren, die onder meer de levensfase, werk-privébalans en landelijk afgesproken regelingen omvatten.
Goed onderwijs staat of valt bij voldoende gekwalificeerde en inzetbare medewerkers, nu en in de toekomst. Daarom investeren veel schoolorganisaties in duurzame inzetbaarheid. Met het generatiepact kunnen schoolorganisaties medewerkers van alle leeftijden op een duurzame manier aan het werk houden.
Het generatiepact is een verzamelnaam voor een aantal regelingen met hetzelfde doel: medewerkers kunnen minder gaan werken, terwijl ze hun salaris gedeeltelijk behouden en hun pensioenopbouw (gedeeltelijk) doorloopt. Er zijn verschillende manieren om de regeling in de praktijk uit te werken. Een veel gekozen variant is ‘80-90-100’, waarbij de medewerker 80 procent werkt, 90 procent krijgt doorbetaald en 100 procent pensioen opbouwt. Andere percentages zijn uiteraard ook mogelijk. Het uitgangspunt van het generatiepact is dat medewerkers minder werken en dat de werkgever bereid is om een deel van de kosten op zich te nemen, waardoor medewerkers vitaal kunnen doorwerken.
Dankzij het generatiepact kunnen vooral oudere medewerkers minder uren werken en blijft hun waardevolle kennis voor de schoolorganisatie behouden. De regeling kan de regeling ruimte bieden aan jongere medewerkers om hun deeltijdfactor uit te breiden, zodat zij meer ervaring kunnen opdoen met lesgeven, maar ook meer tijd krijgen om zich te ontwikkelen. Op deze manier heeft het generatiepact een positief effect op het werkplezier en de vitaliteit van alle medewerkers. Het generatiepact slim en gericht inzetten, kan medewerkers én werkgevers dan ook veel opleveren:
Wil jij weten welke afspraken er in de cao gemaakt zijn over werken in het primair onderwijs? Denk aan onderwerpen zoals salaris, werktijden, verlof, vakantiedagen en mogelijkheden voor professionele groei. Met de CAO PO app heb je alle relevante informatie over arbeidsvoorwaarden altijd bij de hand!
Vul je e-mailadres in en blijf op de hoogte van ontwikkelingen in het primair onderwijs en onze publicaties, bijeenkomsten & kennissessies.