Medewerkersreis
(Strategisch) HRM-beleidHoe trek je als schoolorganisatie de juiste medewerkers aan? Hoe houd je onderwijsprofessionals binnenboord? En áls ze dan toch vertrekken, hoe zorg je dan dat ze dit met een goed gevoel doen en als ambassadeur binnen de onderwijssector verder gaan? Met aandacht voor de medewerkersreis binnen jouw schoolorganisatie creëer je een aantrekkelijke, professionele werkomgeving waar betrokken onderwijsprofessionals graag willen komen én blijven werken.
Aan de slag met een medewerkersreis voor schoolleiders
Hoe maak je een medewerkersreis voor schoolleiders die past bij jouw schoolorganisatie? Met een goede medewerkersreis voor schoolleiders kun je toekomstige schoolleiders te interesseren voor de onderwijssector en de functie van leidinggevende in de schoolorganisatie. De reis maakt duidelijk hoe schoolleiders zich kunnen inzetten en ontwikkelen tijdens de periode dat zij zich hebben verbonden aan de schoolorganisatie. Voor elke fase van de medewerkersreis, instroom, doorstroom, uitstroom hebben we leestips verzameld.
Instroom van schoolleiders
Strategische aanpak om tekort schoolleiders aan te pakkenEr is momenteel een tekort van ongeveer 1300 fte aan schoolleiders in het po. Gezamenlijke initiatieven om onderwijsprofessionals te interesseren en op te leiden in het vak van schoolleider is essentieel. Het vormgeven van de medewerkersreis van de schoolleider vraagt om een strategische aanpak binnen schoolorganisaties, tussen onderwijspartners in de regio en landelijke maatregelen om initiatieven te faciliteren. De onderstaande publicaties gaan in op de kwantitatieve behoefte aan schoolleiders in het po en wat er nodig is om hen aan te trekken en te behouden.
8 praktijkvoorbeelden over werven en behouden van schoolleiders
Succesfactoren werven en behouden van (zij-instromende) schoolleiders
Aandachtspunten voor aantrekkelijk schoolleiderschap
Loopbaanpaden van schoolleiders VO
Gezamenlijk schoolleiders opleiden RAP Noord-Limburg
Doorstroom van schoolleiders
Schoolleiders staan midden in de samenleving. Ze zijn verantwoordelijk voor de verbinding tussen de school, het team, onderwijspartners, de ouders om ervoor te zorgen dat alle leerlingen zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen. Begeleiding, professionalisering, coaching en ontwikkeling van schoolleiders is essentieel. Zo kunnen zij zich goed en effectief inzetten in de veranderende samenleving. Sociale partners in het po bieden scholingsprogramma’s en voeren (mede) onderzoek uit naar wat nodig is in het werkveld, zowel landelijk als regionaal zijn rapportages en programma’s als link toegevoegd. Bekijk de onderstaande publicaties voor inspiratie en tips bij een goede doorstroom van schoolleiders.
Professionalisering en ontwikkeling van schoolleiders
Professionalisering en ontwikkeling schoolleiders (leergangen PO-Raad)
De AVS (Algemene Vereniging Schoolleiders) helpt zij-instromende schoolleiders
Wat maakt een werkomgeving aantrekkelijk?
Verscheidenheid benutten, een verkenning naar hoe scholen gebruik kunnen maken van verschillende kwaliteiten, vaardigheden en talenten.
Bevorderen van instroom, behoud, doorgroei schoolleiders in het VO
Eigen regie op loopbaan en ontwikkeling om werknemers te stimuleren
Differentiëren bij de inzet van schoolleiders
Leergangen en ontwikkeling van schoolleiders in de regio
Uitstroom van schoolleiders
Duurzame inzetbaarheid van onderwijsprofessionalsDe focus van deze publicaties gaat in op duurzame inzetbaarheid van alle medewerkers in het po (en vo en mbo). De regelingen en voorbeelden bieden handvatten en inspiratie om de medewerkersreis voor schoolleiders vorm te geven. Dit kan specifiek gericht zijn op de inzet van de oudere schoolleider, maar de (regionale) voorbeelden voor een gezonde leefstijl zijn ook gericht op andere leeftijdscategorieën.
Handreiking generatiepact, duurzame inzetbaarheid voor alle generaties in het primair onderwijs
Met plezier werken tot je pensioen, gebruikmakend van loopbaanfases en het generatiepact
Strategische personeelsplanning en duurzame inzetbaarheid, knelpunten en tips
OSG Singelland (Friesland) investeert in duurzaam leven, leren en werken.
Vitaal naar pensioen
Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief
Vul je e-mailadres in en blijf op de hoogte van ontwikkelingen in het primair onderwijs en onze publicaties, bijeenkomsten & kennissessies.