Aan de slag met diversiteit en inclusie: inspiratiesessies

Diversiteit en inclusie staan bovenaan de agenda, ook bij het Arbeidsmarktplatform PO. De samenleving wordt steeds diverser en daar moeten schoolorganisaties op inspelen. Hoe vertaal je dat naar je personeelsbeleid? Dat bespreken we tijdens drie inspiratiesessies.

Het Arbeidsmarktplatform PO organiseert op 21 september, 30 september en 3 oktober van 14.00 tot 16.00 uur een inspiratiesessie op locatie. Tijdens elke sessie worden andere aspecten van diversiteit en inclusie, en de effecten hiervan op besluitvorming, besproken door ervaringsdeskundigen. 

Diversiteit in talent

De sessie van 21 september staat onder leiding van Hannah Bijlsma. Zij ziet diversiteit als een kans om het onderwijs te verrijken en schreef hierover het boek Erken de ongelijkheid. De kracht van diversiteit in het onderwijs. Hannah Bijlsma werkt als inspecteur PO/VO bij de onderwijsinspectie, als leraar in het basisonderwijs en als onderwijsonderzoeker aan de Universiteit Twente. Op 21 september zal zij het onderwerp Diversiteit in Talent onder de loep nemen op basis van haar eigen ervaringen. Lees hier het interview met Hannah Bijlsma over diversiteit in het onderwijs.

Culturele diversiteit

Op 30 september bespreekt Karim Amghar het onderwerp Culturele diversiteit. Karim schrijft voor het NRC en is auteur van het boek Van Radicaal naar Amicaal. Daarnaast is hij programmamaker, televisiepresentator, onderwijsprofessional, trainer en docent van Marokkaanse afkomst. Voor de NTR presenteerde hij in december 2019 de vierdelige serie Karim Pakt Zijn Kans, over kansenongelijkheid en diversiteit in het onderwijs. In 2018 won hij de Compassieprijs en hij ontmoete Hare Majesteiten de Koning en Koningin voor zijn werk.

Seksuele diversiteit

Op 3 oktober vertelt Peter van Maaren over zijn ervaringen om als homoseksuele leraar in het mbo. Hij deelt hoe hij tegen de verdrukking in voor zijn geaardheid uitkomt in klassen met moeilijke leerlingen. Hij schreef hierover het boek Mijn meester is een homo. Op 3 oktober bespreekt hij het onderwerp Seksuele diversiteit vanuit zijn eigen ervaringen

Waarom diversiteit en inclusie in de organisatie?

Een divers samengestelde schoolleiding kan beter inspelen op een diverse leerlingenpopulatie en personeelssamenstelling. Ook biedt een team met verscheidene rolmodellen een betere afspiegeling van de samenleving, en heeft het meer oog voor variërende talenten, interesses en kwaliteiten. Zo vergroot het de legitimiteit van en het draagvlak voor de besluitvorming, het beleid en toezicht.

Aanmelden

Wil jij erbij zijn? Meld je dan aan voor de inspiratiesessies. De sessies vinden plaats op 21 september, 30 september en 3 oktober van 14.00 tot 16.00 uur, en zullen doorgaan op locatie.

Verkennend literatuuronderzoek

Wil je je alvast inlezen? De literatuurstudie ‘Diversiteit in de top en bij leraren in het po’ onderzoekt hoe het ervoor staat met de diversiteit van het personeel in het primair onderwijs in 2020. Hieruit blijkt dat er tot dan toe nog weinig sprake is van een structureel diversiteitsbeleid op scholen en dat de directie sterk vergrijst. Toch feminiseert het personeel in het po sterk, hoewel mensen met een niet-westerse migratieachtergrond vaak werkzaam zijn als ondersteunend personeel en weinig vertegenwoordigd zijn in het management. Lees het artikel over de uitkomsten van de literatuurstudie, of bekijk het volledige rapport.

Bericht

Heb jij een vraag?

Is iets niet helemaal duidelijk of kan je iets niet vinden. Neem contact met ons op via de contactpagina.