Direct naar content

Arbeidsmarktinformatie landelijke aanpak personeelstekort in beeld

Nieuws 1 november 2023

Het Arbeidsmarktplatform PO heeft alle arbeidsmarktinformatie van de landelijke aanpak van het personeelstekort in kaart gebracht en geüpdatet. Deze informatie is geclusterd in een aantal maatregelen. Per maatregel vind je uitgebreide analyses met kwantitatieve en kwalitatieve gegevens. Zo kun je informatie inzien over de omvang van het personeelstekort, de instroom en uitstroom van lerarenopleidingen, arbeidsmarktomstandigheden en carrièreperspectief voor leraren en het behoud van leraren voor het vak. Want hoe tevreden zijn leraren met hun baan? Hoe staat het met de werkdruk? En welke kansen en obstakels ervaren pabostudenten en zij-instromers tijdens hun opleidingstraject? Aan de hand van onderzoek en statistieken geeft het Arbeidsmarktplatform PO hier inzicht in.

Het personeelstekort in het primair onderwijs is een complex probleem, waar geen pasklare oplossing voor is. Om de sector te ondersteunen bij het maken van keuzes, heeft Arbeidsmarktplatform PO informatie verzameld over de landelijke aanpak van het personeelstekort. Deze informatie is geclusterd in een aantal maatregelen.

Maatregelen aanpak personeelstekort

De maatregelen van de aanpak van het personeelstekort zijn:

Ook zijn de feiten en cijfers van het personeelstekort in het primair onderwijs in beeld gebracht.

Uitgebreide analyses per maatregel

Iedere maatregel bestaat uit een aantal subcategorieën, waar je relevante arbeidsmarktinformatie over dit onderdeel kunt vinden. Zo ontstaat een totaalbeeld van de huidige arbeidsmarkt in het primair onderwijs en een vooruitblik op de toekomstige arbeidsmarkt. Op basis van deze informatie kun je aan de slag met beleid en strategische personeelsplanning. Ga naar de overzichtspagina Landelijke aanpak personeelstekort.

Ook interessant

Bekijk het overzicht