Direct naar content

De nieuwe Onderwijsatlas 2023 geeft waardevolle inzichten over de arbeidsmarkt in het primair onderwijs

Nieuws 26 juni 2023

Het is bijna zo ver: na de zomer lanceert het Arbeidsmarktplatform PO alweer de zesde editie van de Onderwijsatlas. Deze informatieve gids is speciaal voor schoolleiders, beleidsmakers en HR-adviseurs die willen weten hoe de huidige arbeidsmarkt in het primair onderwijs ervoor staat. Met een breed scala aan landkaarten, grafieken en tabellen worden uitdagingen en ontwikkelingen op het gebied van personeelstekorten, beleid en werkomgeving in één oogopslag zichtbaar. Zo kun je de arbeidsmarktsituatie in jouw regio bekijken én deze vergelijken met andere regio’s en landelijke trends. Dat biedt waardevolle inzichten en analyses die nodig zijn om een effectief, strategisch (personeels)beleid te ontwikkelen en de kwaliteit van het onderwijs te waarborgen.

De nieuwe Onderwijsatlas verschijnt in oktober 2023. Deze editie is een waardevol naslagwerk en een bron van inspiratie. Daarom krijgen alle scholen en schoolbesturen in het primair onderwijs een exemplaar toegestuurd. Nieuwsgierig? Hieronder lichten we alvast een tipje van de sluier op.

De arbeidsmarkt in één oogopslag

De Onderwijsatlas 2023 biedt een schat aan informatie over de arbeidsmarkt in het primair onderwijs. Zo vind je er informatie over:

 1. De personeelstekorten
  Krijg gedetailleerd inzicht in de huidige personeelstekorten in het primair onderwijs. Dit hoofdstuk biedt een regionaal perspectief en identificeert de knelpunten waar scholen en schoolbesturen mee te maken hebben.
 2. Wie werken er in het primair onderwijs
  Ontdek meer over de samenstelling van het personeelsbestand. Dit hoofdstuk belicht verschillende functies, kwalificaties en demografische gegevens van het onderwijspersoneel.
 3. Straks voor de klas
  Verken de instroom van nieuwe leraren, onderwijsassistenten en lerarenondersteuners en de opleidingsroutes die zij volgen.
 4. Scholen en schoolbesturen
  Krijg inzicht in de structuur en organisatie van scholen en schoolbesturen. Dit hoofdstuk behandelt onderwerpen zoals schaalgrootte en regionale samenwerkingsverbanden.
 5. Tevreden werken in het primair onderwijs
  Ontdek welke factoren bijdragen aan tevredenheid en welzijn van het personeel in het primair onderwijs. Dit hoofdstuk biedt waardevolle inzichten in aspecten zoals werkdruk, professionalisering en loopbaanontwikkeling.

Samen maken we het onderwijs

Met de Onderwijsatlas 2023 wil het Arbeidsmarktplatform PO een waardevolle bijdrage leveren aan het verbeteren van de arbeidsmarkt in het primair onderwijs. Samen werken we aan het beste onderwijs voor ieder kind en een sector waarin het onderwijspersoneel de erkenning en ondersteuning krijgt die het verdient. Houd je brievenbus na de zomer goed in de gaten!

Ook interessant

Bekijk het overzicht