Direct naar content

De school als aantrekkelijke werkomgeving: 6 praktijkverhalen & theorie

Nieuws 20 april 2023

Wanneer is de school een aantrekkelijke werkomgeving? Welke aspecten hebben hier invloed op? En hoe kunnen schoolbestuurders, schoolleiders en onderwijsmedewerkers hieraan bijdragen? Dat vroeg het Arbeidsmarktplatform PO aan zes schoolorganisaties die een fijne werkplek gecreëerd hebben en waar het werkgeluk onder het personeel hoog is. Die zes verhalen zijn nu gebundeld in de publicatie ‘De school als aantrekkelijke werkomgeving: 6 praktijkverhalen & theorie’. In deze publicatie leggen we de ervaringen en aanbevelingen uit de praktijk naast wetenschappelijke inzichten. Zo verbinden we theorie met praktijk en bieden we schoolorganisaties handvatten om zelf aan de slag te gaan.

De personeelstekorten in het primair onderwijs zijn een groot en groeiend probleem. Daarom is het niet alleen belangrijk om nieuw personeel aan te trekken, maar ook om huidig personeel te behouden. Een aantrekkelijke werkomgeving levert hierin een belangrijke bijdrage. Maar wanneer is de school een aantrekkelijke werkomgeving?

Hoe creëer je een aantrekkelijke werkomgeving?

In de publicatie ‘De school als aantrekkelijke werkomgeving’ lees je zes praktijkverhalen van schoolorganisaties die uitblinken in aantrekkelijk werkgeverschap en het predicaat Klassewerkplek hebben. Per schoolorganisatie interviewde het Arbeidsmarktplatform PO een schoolbestuurder, schoolleider en medewerker over hoe zij samen een aantrekkelijke werkomgeving creëren. De geïnterviewden komen van scholen door heel Nederland, met verschillende leerlingpopulaties en onderwijsconcepten.

Praktijk en theorie

Al deze verhalen benadrukken het belang van een fijne werkplek en geven een beeld van hoe je tot een aantrekkelijke werkomgeving komt. De aanbevelingen uit de praktijk verbinden we met wetenschappelijke inzichten uit onder andere de verkenning Wat maakt een werkomgeving aantrekkelijk? Zo bieden we handvatten voor andere schoolorganisaties om hun eigen werkomgeving aantrekkelijk te maken.

Samen maken we het primair onderwijs een aantrekkelijke plek om te werken. Bekijk de publicatie De school als aantrekkelijke werkomgeving: 6 praktijkverhalen & theorie en laat je inspireren om verder te bouwen aan een stimulerende en lerende cultuur in de school.

Ook interessant

Bekijk het overzicht