Direct naar content

Gewoon, met zij-instroom! Naar een succesvolle implementatie van het zij-instroomtraject in het po

Nieuws 21 april 2023

Zij-instroom is een veel genoemde maatregel in het verkleinen van het personeelstekort in het primair onderwijs. Bovendien zijn zij-instromers een verrijking voor de school: ze nemen kennis en ervaring mee vanuit hun vorige beroep en zijn heel gemotiveerd. Hoe kun je als schoolorganisatie zorgen voor een succesvolle implementatie van het zij-instroomtraject? Welke uitdagingen zijn er? En welke kosten komen erbij kijken? In de rapportage ‘Gewoon, met zij-instroom’ geeft het Arbeidsmarktplatform PO antwoord op deze vragen. Dat doen we aan de hand van opgehaalde praktijkverhalen en een analyse van eerder gepubliceerde literatuur.

 

Er werken steeds meer zij-instromers in het primair onderwijs. Van elke zes of zeven leraren is er één een zij-instromer in het beroep. Maar, nog niet overal is zij-instroom een ‘normale’, goed ingebedde route voor instroom. Met de rapportage ‘Gewoon, met zij-instroom’ wil het Arbeidsmarktplatform PO de normalisering van zij-instroom stimuleren. We bieden praktische tips en handvatten voor een succesvolle implementatie van zij-instroom. Dat doen we aan de hand van de verschillende fasen in de medewerkersreis: de reis die potentiële zij-instromers doorlopen vanaf de oriëntatiefase tot aan de aanstelling.

Zij-instroom bevorderen

In de rapportage ‘Gewoon, met zij-instroom’ lees je vier praktijkverhalen van schoolorganisaties die bezig zijn met de implementatie van zij-instroom. Om een evenwichtig beeld te schetsen van de verschillende perspectieven op zij-instroom hebben we gelet op de regionale spreiding en de grootte van het bestuur. Deze kenmerken kunnen namelijk invloed hebben op de manier waarop zij-instroom wel of niet is ingebed in de organisatie. Door de praktijkverhalen aan te vullen met inzichten uit de documentenanalyse en eerder  literatuuronderzoek brengen we de huidige stand van zaken in kaart.

Ook aan de slag met het succesvol implementeren van een zij-instroomtraject in jouw schoolorganisatie? Lees de rapportage Gewoon, met zij-instroom.

Ook interessant

Bekijk het overzicht