Direct naar content

Groeiende personeelstekorten in het onderwijs biedt kansen voor schoolleiders van buiten

Nieuws 6 september 2022

De cijfers liegen er niet om: veel scholen hebben grote moeite met het vervullen van vacatures voor leraren en schoolleiders. Met de subsidieregeling ‘Instroom schoolleiders po van buiten het onderwijs’ wil het ministerie van OCW besturen in het po stimuleren schoolleiders van buiten het onderwijs te werven.

Steeds meer zij-instromers in het onderwijs

Uit de Arbeidsmarktanalyse primair onderwijs 2022, de arbeidsmarkt in beeld blijkt dat zij-instromers steeds vaker de weg naar het onderwijs weten te vinden. In de afgelopen twee jaar steeg het aantal zij-instromers naar bijna 700; van iedere zes of zeven nieuwe leraren in het basisonderwijs is er één een zij-instromer in het beroep. De stimuleringsregeling subsidie zij-instroom die onlangs werd verlengd tot 1 januari 2025 zal hieraan bijgedragen hebben.

Ministerie van OCW stimuleert zij-instroom

Naast het lerarentekort kampt het primair onderwijs ook met een tekort aan schoolleiders. In 2021 waren er 1.100 openstaande vacatures voor schoolleiders, dat is maar liefst 12,9 procent van de totale werkgelegenheid voor schoolleiders in het primair onderwijs. Met de nieuwe subsidieregeling ‘Instroom schoolleiders van buiten het onderwijs’ wil het ministerie van OCW besturen in het po stimuleren om schoolleiders van buiten het onderwijs te werven. Net als bij de subsidieregeling zij-instroom bedraagt de tegemoetkoming maximaal 20.000 euro per schoolleider van buiten het onderwijs. De eerste aanvraagronde loopt van 1 september tot en met 15 oktober. Aanmelden kan via Dus-I.

Hoe maak je zij-instroom succesvol?

Hoe maak je zo’n zij-instroom traject nu succesvol? Scholen binnen de onderwijscoöperatie T-PrimaiR uit de regio Tilburg boeken succes met hun aanpak voor zij-instromers in het onderwijs. Benieuwd naar de succesfactoren? Lees hier meer over in het online magazine Samenwerken Loont.

Ook interessant

Bekijk het overzicht