Direct naar content

Handreiking en rekentool generatiepact primair onderwijs

Nieuws 13 december 2022

Hoe houd je medewerkers vitaal aan het werk tot aan het pensioen? Nu de pensioenleeftijd steeds verder opschuift, wordt dit vraagstuk steeds belangrijker. Het generatiepact kan dan uitkomst bieden. Om werkgevers én medewerkers inzicht te geven in de mogelijkheden van een generatiepact ontwikkelde het Arbeidsmarktplatform PO op verzoek van de cao-tafel een handreiking. Ook maakten we een rekentool waarmee werkgevers en medewerkers de financiële gevolgen kunnen doorrekenen.

Met het generatiepact kunnen oudere medewerkers minder gaan werken, terwijl ze hun salaris gedeeltelijk behouden en hun pensioenopbouw doorloopt. Zo blijft hun waardevolle kennis voor de schoolorganisatie behouden en profiteert een nieuwe generatie leraren van de extra uren die beschikbaar komen. Dat heeft een positief effect op het werkplezier en de vitaliteit van álle medewerkers.

De voordelen van het generatiepact

Het generatiepact biedt zowel werkgevers als medewerkers veel voordelen:

  • Daling van ziekteverzuim bij oudere medewerkers
  • Goed en aantrekkelijk werkgeverschap
  • Meer werkplezier voor jongere én oudere medewerkers
  • Behoud van kennis

Download de handreiking en rekentool

Wil je meer weten over de mogelijkheden die het generatiepact werkgevers en medewerkers biedt? Lees de handreiking Generatiepact.

Benieuwd naar de financiële gevolgen van het generatiepact voor werkgevers? Of wil je weten wat de gevolgen zijn voor jouw inkomen? Download de rekentool Generatiepact.

Meer lezen

De komende periode haalt het Arbeidsmarktplatform PO praktijkverhalen op van medewerkers en werkgevers in het primair onderwijs die gebruikmaken van het generatiepact. Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Houd dan deze pagina in de gaten. Nieuwe ontwikkelingen en uitkomsten worden op deze pagina gepubliceerd.

Ook interessant

Bekijk het overzicht