Hybride bijeenkomst Verduurzaming van de RAP-aanpak: geleerde lessen als basis voor de toekomst

In het kader van ‘Samenwerken loont’ organiseert het Arbeidsmarktplatform PO op maandag 27 juni van 13.00 tot 17.00 de vierde en laatste bijeenkomst uit de reeks. Tijdens deze hybride sessie staan de geleerde lessen uit de RAP-aanpak centraal. Hoe kunnen regio’s de geleerde lessen van de afgelopen jaren inzetten voor verduurzaming van regionale samenwerking rondom de aanpak van personeelsinzet en behoud van personeel? Een aantal inspirerende sprekers geeft een inkijkje in hun aanpak en neemt ons mee in de lessen die we daaruit kunnen leren.

De bijeenkomst vindt plaats bij Aristo Utrecht Lunetten en is hybride. Als deelnemer heb je de keuze om er fysiek bij te zijn of om online aan de bijeenkomst deel te nemen. Speciaal voor de mensen die de bijeenkomst fysiek bijwonen, organiseren we voorafgaand, van 13.00 tot 13.45 uur, een meet & greet. Een leuke manier om andere projectleiders Regionale Aanpak Personeelstekort weer eens te ontmoeten en te spreken. Ook voor bestuurders, schoolleiders of HR-medewerkers die zich bezighouden met strategisch personeelsbeleid en/of regionale samenwerking kan de bijeenkomst een inspiratiebron zijn.

Programma

13.00 tot 13.45 uur: meet & greet voor de deelnemers die aanwezig zijn in Utrecht.

Keynote spreker Prof. Dr. Lidewey van der Sluis: Leer te Varen in de mist

Je hebt als schoolbestuurder, schoolleider en RAP-projectleider vaak te maken met onoverzichtelijke en complexe omstandigheden. Samenwerken, besturen en leidinggeven in woelige tijden vraagt veel van je. Lidewey van der Sluis, hoogleraar aan Nyenrode, auteur van onder andere het boek Varen in de mist, is een bevlogen spreker en vernieuwende denker op het gebied van leiderschap en talentmanagement. Zij biedt tijdens de bijeenkomst praktische tips en bruikbare handvatten om grip te krijgen op en koers te houden in de wereld van het primair onderwijs. Je kunt de koers alleen bepalen als je weet waarin je gelooft.

Het regionaal loket 2.0 als baken?

Dette Schouten, kwartiermaker van SchoolpleinNoord geeft ons een inkijkje in de plannen voor het doorontwikkelen van het regionale onderwijsloket. De fundering staat en er kan worden toegewerkt naar het verstevigen van het platform. De doelstellingen van SchoolpleinNoord 2022-2023 zijn gericht op het ‘Samen verbinden en ontwikkelen in het onderwijs’. De bestaande activiteiten worden voortgezet en daarnaast worden nieuwe activiteiten en netwerken ontwikkeld die aansluiten bij de behoefte van de schoolbesturen in de regio.

Waar stevenen we op af: Strategische Personeelsplanning (SPP) als routekaart?

Wat zijn de parameters voor de route naar een evenwichtige personeelssamenstelling over vijf jaar? Om een visie te ontwikkelen over je toekomstige personeelsbeleid moet je weten wat je nu in huis hebt én wat de route zou kunnen zijn om over vijf jaar je doel te bereiken. Hetty de Jong en Hans Schwartz van het Arbeidsmarktplatform PO bieden enkele tips hoe je SPP lean en mean als routekaart kunt inzetten.
Aan de slag met strategisch personeelsbeleid? Lees meer of download de handreiking Strategisch personeelsbeleid.

Uitbreiden van de visvijver met gymleraren voor klas?

In de regio Arnhem en Nijmegen is de HAN gestart met de dubbele lerarenopleiding PaboALO. De student haalt in 5 jaar zowel het diploma voor leraar basisonderwijs als docent sport en bewegingsonderwijs. Debby Cobben en Joep Manders nemen je in vogelvlucht mee in de ontwikkeling van het traject, het huidige curriculum, de ervaringen van de studenten en het werkveld.

Meer wind in de zeilen door uitbreiden van deeltijd?

Lucas Onderwijs heeft meegedaan aan de pilot Deeltijd in het Onderwijs, een project van OCW om urenuitbreiding te realiseren bij leerkrachten die in deeltijd werken.
Beleidsmedewerker Jan-Abel Bolten vertelt hoe Lucas Onderwijs en Stichting HPP het proces hebben aangepakt en welke resultaten dit heeft opgeleverd. Daarnaast vertelt hij iets over het vervolg dat Lucas Onderwijs en Stichting HPP geven aan deze pilot via de Bootcamp Een passende werkplek maak je samen.

Bericht

Heb jij een vraag?

Is iets niet helemaal duidelijk of kan je iets niet vinden. Neem contact met ons op via de contactpagina.