Direct naar content

Meer aandacht voor welzijn en goede communicatie zorgen voor tevreden medewerkers in het po

Nieuws 6 september 2022

Met meer aandacht voor welzijn en goede communicatie kunnen leidinggevenden ervoor zorgen dat medewerkers behouden blijven voor de schoolorganisatie. Mensen die tevreden zijn met hun werk en de organisatie, zoeken namelijk niet zo snel een andere baan, zo blijkt uit een verkenning van het Arbeidsmarktplatform PO. Benieuwd naar de belangrijkste uitkomsten?

Het personeelstekort in het onderwijs zal de komende jaren alleen maar toenemen. Het is daarom belangrijk dat scholen personeel aan zich weten te binden. Medewerkers die tevreden zijn met hun werk en de organisatie stappen niet zo snel over naar een andere baan, blijkt uit de verkenning naar organisatietevredenheid in het primair onderwijs. Wat valt op?

Merendeel is tevreden met de organisatie

Twee derde van het personeel in het primair onderwijs is (zeer) tevreden is met de organisatie. Drie factoren spelen daarbij een rol: kenmerken van de baan, de leidinggevende en de organisatie. Met name de mogelijkheid om je talenten te benutten, tevreden zijn met de leidinggevende en goede informatie/communicatie van de organisatie zijn belangrijk.

Actie voor tevredenheid personeel

Leidinggevenden kunnen het werkplezier van medewerkers vergroten door hun welzijn regelmatig te monitoren en te bespreken in informele en formele (functionerings)gesprekken. Ook moeten zij de mogelijkheid bieden om talenten te benutten en investeren in professionalisering. Verder is het belangrijk dat de schoolorganisatie medewerkers betrekt bij de visie en doelen van de organisatie. Zowel leraren als schoolleiders hebben relatief veel last van regeldruk; ook daar zou de schoolleiding iets aan kunnen doen, bijvoorbeeld (andere) prioriteiten stellen.

Lees meer in de publicatie Organisatietevredenheid in beeld. Of bekijk voor de belangrijkste uitkomsten de factsheet Organisatietevredenheid in het primair onderwijs in beeld.

Ook interessant

Bekijk het overzicht