Direct naar content

Nieuwe publicatie: Arbeidsmarktanalyse primair onderwijs 2022

Nieuws 29 juni 2022

Hoe ziet de arbeidsmarkt in het primair onderwijs er in 2022 uit? Stromen er meer of juist minder pabostudenten in? Hoe is de verhouding tussen het aantal schoolleiders, leraren en onderwijsondersteuners? En hoe tevreden zijn de onderwijsprofessionals met hun baan? De jaarlijkse ‘Arbeidsmarktanalyse primair onderwijs: de arbeidsmarkt in beeld’ geeft inzicht in de strategische kansen en knelpunten op de onderwijsarbeidsmarkt. De uitkomsten kun je gebruiken bij het ontwikkelen van personeelsbeleid, het organiseren van activiteiten en voor overleg met partners in de regio.

Meer mensen maken een carrièreswitch naar het basisonderwijs

Steeds meer mensen kiezen voor een carrière in het onderwijs. Dat is één van de uitkomsten uit de Arbeidsmarktanalyse primair onderwijs. Kozen in 2015 nog nauwelijks mensen van buiten het onderwijs voor de klas, in de afgelopen twee jaar steeg dit aantal gestegen naar bijna 700; van iedere zes of zeven nieuwe leraren in het basisonderwijs is er één een zij-instromer in het beroep. Ook het aantal gediplomeerde onderwijsassistenten steeg met 30% naar 3.512 in 2021.

‘Zij-instromers, onderwijsassistenten en leraarondersteuners zijn niet meer weg te denken uit het basisonderwijs. Gelukkig willen steeds meer mensen in het onderwijs werken. De reguliere instroom vanuit de pabo’s is al lang niet meer voldoende en zal dat voorlopig ook niet zijn om aan de vraag naar personeel in het onderwijs te voldoen’, zegt Ton Groot Zwaaftink, voorzitter van het Arbeidsmarktplatform PO.

Lees het volledige persbericht.

Ook interessant

Bekijk het overzicht