Direct naar content

Nieuwe website met loopbaanperspectieven biedt inspiratie voor leraren, hr-professionals en leidinggevenden

Nieuws 18 mei 2022

In mei 2022 is de website www.loopbaanlerarenpo.nl gelanceerd. Leraren kunnen er zien wat hun ontwikkelmogelijkheden en eventuele volgende stappen in hun carrière zijn. Naast inspirerende verhalen biedt de website tips en handreikingen om inzicht te geven in verschillende loopbaanperspectieven. Ook als hr-professional of leidinggevende vind je hier handige instrumenten om leraren beter te begeleiden bij het maken van loopbaankeuzes.

Een baan in het primair onderwijs biedt veel kansen om jezelf te ontwikkelen en te groeien als professional. Toch ervaren niet alle leraren dat. Daarom is het essentieel om die mogelijkheden inzichtelijk te maken. Hoe kun je jezelf blijven ontwikkelen, als professional en als mens? Welke vervolgstappen kun je nemen?  En hoe blijf je als leraar gemotiveerd en enthousiast? Op de website loopbaanlerarenpo.nl vind je verhalen, handvatten en concrete tools om inzicht te geven in de loopbaanperspectieven van leraren.

Aantrekkelijke werkomgeving

De website is een initiatief van de Hogeschool van Amsterdam en is ontwikkeld met subsidie van het Arbeidsmarktplatform PO. Een aantrekkelijke werkomgeving in het primair onderwijs is een van de onderwerpen waar wij ons mee bezig houden; daar draagt het bieden van een loopbaanperspectief aan bij. Daarom heeft het Arbeidsmarktplatform PO een financiële bijdrage geleverd en heeft onze klankbordgroep meegedacht met de ontwikkeling van de website.

Zes perspectieven

De website is opgebouwd vanuit zes perspectieven, die elk een mogelijke volgende stap in de loopbaan van een leraar weergeven:

  1. Van beginner naar expert: Een leraar is nooit uitgeleerd. Of het nu gaat om pedagogische, didactische of vakinhoudelijke kennis of vaardigheden: er valt genoeg te verdiepen.
  2. Switch van school en specialisatie: Variatie in het werk is te organiseren door over te stappen naar een andere school, bouw of een andere onderwijssector.
  3. Naar een flexibele loopbaan: Een tweede carrière naast het werk voor de klas biedt voor sommige mensen die uitdaging die ze zoeken.
  4. Bereik vergroten: door in verschillende contexten en netwerken actief te zijn, kunnen leraren hun bereik vergroten. Bijvoorbeeld door als intern begeleider aan de slag te gaan of door in een (regionaal) project te stappen.
  5. Groei naar leiderschap: Leraren die zich meer willen ontwikkelen in leiderschap, kunnen binnen de school doorgroeien naar bijvoorbeeld bouwcoordinator of (adjunct-)directeur.
  6. Naar een flexibele loopbaan: een tweede carrière naast het werk voor de klas biedt voor sommige mensen de uitdaging die ze zoeken.

Bekijk de site: www.loopbaanlerarenpo.nl

Ook interessant

Bekijk het overzicht