Samen de schouders eronder voor aanpak lerarentekort

Vergroten van de vijver is nodig én mogelijk. Als partijen elkaar weten te vinden op nationaal en regionaal niveau, ontstaan nieuwe kansen om het lerarentekort terug te dringen. Dat zei minister Slob voor een volle zaal tijdens de bijeenkomst ‘Vergroten van de vijver’ op 11 februari in Utrecht. Schoolleiders en bestuurders uit het po, vo en mbo, opleiders en vertegenwoordigers van samenwerkende partijen kwamen hier bij elkaar om meer kennis te delen en inspiratie op te doen voor regionale samenwerking.

Onbenut potentieel en overschotberoepen

Rob Witjes (hoofd Arbeidsmarktinformatie en –advies bij het UWV) schetst aan het begin van bijeenkomst een beeld van de huidige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Het UWV heeft daar net een factsheet over gepubliceerd. Aan de hand van grafieken laat hij zien dat het aantal vacatures de laatste jaren is opgelopen. Vooral in het po en vooral in het westen van het land. Hij deelt ook een aantal tips om de vijver te vergroten. Bijvoorbeeld: gebruik het onbenut potentieel, benader mensen uit overschotberoepen, gebruik ervaringen van andere sectoren (zoals de zorg) en zet docenten in als ambassadeurs.

‘Meld vacatures bij het UWV’

In een panelgesprek vertellen minister Slob, Tof Thissen (directeur UWV WERKbedrijf) en Denis Vijgen (directeur Participatiefonds en Vervangingsfonds) wat de rol is van OCW, het UWV en Vf/Pf bij aanpak van de tekorten. Thissen geeft de onderwijsmensen als tip mee: ‘Begin niet meteen met dure plannen, maar meld vacatures eerst bij het UWV Servicepunt. Dat is gratis.’ Het Participatiefonds haalt mooie resultaten met de aanpak ‘1000 leerkrachten aan het werk’, waarbij uitkeringsgerechtigden persoonlijk begeleid worden naar een baan in het onderwijs. Het project loopt sinds augustus 2018 en nu al hebben 400 mensen een baan gevonden.

Ondertekening convenant

Dan is het tijd voor een bijzonder moment. Vertegenwoordigers van de sector onderwijs en de financiële sector tekenen het convenant ‘Aan de slag voor de klas’. Namens de banken en de verzekeringssector vertellen enkele vertegenwoordigers waarom ze deze afspraken maken. ‘Door technologische ontwikkelingen en innovaties ontstaat in onze sector een overschot aan personeel. Wij willen mensen van werk naar werk begeleiden en ze laten nadenken over hun carrièreperspectief. Een leven lang leren wordt steeds belangrijker en je kunt ook buiten de sector je ontwikkelen. In het onderwijs zijn er nu volop kansen.’

Kennis delen in workshops

In twee workshoprondes delen de deelnemers ervaringen en doen ze inspiratie op voor regionale samenwerking bij aanpak van het lerarentekort. Zo zijn er workshops over het ‘hybride docentschap’ en ‘nieuwkomers voor de klas’. Een docent uit Rotterdam vertelt over het POVO-project: vakdocenten uit het vo geven les in de bovenbouw van het po. Een mooi voorbeeld van het vergroten van de vijver. Er komt binnen het project nu een ‘groep 9’ op de basisschool waar leerlingen behalve vakdocenten ook een mentor krijgen.

Aan de slag met een regionale aanpak

‘We kunnen er veel over praten, maar we moeten nu gewoon aan de slag’, zegt minister Slob tijdens de bijeenkomst. De eerste aanvragen voor de subsidie regionale aanpak lerarentekort zijn al binnen. Tot en met 31 augustus 2019 was nog mogelijk gezamenlijke plannen met bijbehorende begroting in te dienen. Meer uitleg over de subsidieregeling is te vinden in de factsheet van het ministerie van Onderwijs.

Bericht

Heb jij een vraag?

Voor informatie en inspiratie kun je ook terecht op onze thema pagina.