Direct naar content

Schoolleiders werven en behouden door arbeidsvoorwaarden op maat

Nieuws 28 februari 2023

Steeds meer schoolorganisaties in het primair onderwijs hebben moeite om vacatures voor schoolleiders te vervullen. Met een eerdere verkenning bracht Arbeidsmarktplatform PO al in beeld wat veelbelovende initiatieven zijn om schoolleiders aan je organisatie te binden. Daaruit bleek dat de inzet van aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden mogelijk nog een onbenutte kans is. Dit was dan ook de aanleiding voor een nieuwe verkenning van het Arbeidsmarktplatform PO naar de manier waarop schoolorganisaties arbeidsvoorwaarden kunnen inzetten bij het werven en behouden van schoolleiders.

Dit vervolgonderzoek is gebaseerd op literatuuronderzoek, cao-analyse, interviews met HR-verantwoordelijken en bestuurders, en een groepsinterview met schoolleiders. Hierbij hebben we bewust gekozen voor een gelijkmatige regionale verdeling. We hebben onder meer gekeken naar de visie van schoolorganisaties en hoe deze zich vertaalt naar arbeidsvoorwaarden die het beroep van schoolleider aantrekkelijker maken. Ook hebben we onderzocht hoe en waar verschillen ontstaan tussen schoolorganisaties in het toepassen van arbeidsvoorwaarden. En welke rol de regionale arbeidsmarkt speelt bij het vaststellen van arbeidsvoorwaarden voor schoolleiders.

Primaire, secundaire en tertiaire arbeidsvoorwaarden

In het onderzoek is onderscheid gemaakt tussen de primaire arbeidsvoorwaarden en de aanvullende arbeidsvoorwaarden die cruciaal zijn voor het werkplezier en welbevinden van schoolleiders.

  • Primaire arbeidsvoorwaarden: de voorwaarden die betrekking hebben op de financiële beloning van de schoolleider.
  • Secundaire arbeidsvoorwaarden: de voorwaarden die de mogelijkheid bieden om werk en privé beter op elkaar af te stemmen.
  • Tertiaire arbeidsvoorwaarden: een breed palet aan faciliteiten en diensten die het welzijn en/of de werkomgeving van de schooleider verbeteren.

De verkenning geeft onder andere antwoord op de vraag hoe je als schoolorganisatie aanvullende voorwaarden strategisch kunt inzetten ter ondersteuning van de primaire arbeidsvoorwaarden. Om zo de functie van schoolleider aantrekkelijker én optimaal uitvoerbaar te maken.

Meer lezen

Benieuwd naar het rapport? Lees de verkenning Schoolleiders werven en behouden door arbeidsvoorwaarden op maat. Ben je benieuwd naar andere kansrijke activiteiten en succesfactoren voor het werven en behouden van schoolleiders? Lees dan meer over de eerder verschenen verkenning Werven en behouden van schoolleiders.

Ook interessant

Bekijk het overzicht