Direct naar content

Welk maatwerk of aantrekkelijk arrangement biedt jouw organisatie aan jong startende professionals? Deel jouw ervaring met ons!

Nieuws 7 mei 2024

Veel schoolorganisaties bieden maatwerk om tegemoet te komen aan de specifieke wensen en behoeften van starters, waarbij ze tegelijkertijd oog houden voor de belangen van het team en de organisatie. Wil je meedoen en jouw creatieve maatwerk of (arbeidsvoorwaardelijke) arrangementen met ons delen? Vul de korte vragenlijst in (dat duurt maximaal 2 minuten), dan kunnen wij contact met je opnemen.

Onlangs bracht het Arbeidsmarktplatform PO een verkenning uit naar de wensen en behoeften van jong startende leraren. Daar willen we nu een vervolg aan geven met aansprekende voorbeelden uit de praktijk.

Bij maatwerk gaat het bijvoorbeeld om aanvullingen op arbeidsvoorwaardelijke arrangementen of specifieke afspraken. Zoals extra salaris, een tijdelijke bonus bij extra verantwoordelijkheden, of opleidingsmogelijkheden. Of afspraken over flexibele werktijden, intervisie en coaching.

Ideeën en inspiratie delen

Met de voorbeelden uit de praktijk willen we meer zicht krijgen op het maatwerk dat scholen nu al bieden, passend bij de ontwikkeling, ervaring en wensen van jonge starters. Wij zijn benieuwd naar jouw tips en ervaring! We willen die graag (desgewenst anoniem) delen met het werkveld en anderen op ideeën brengen om de jonge professionals te behouden voor het onderwijs.

Feedback, flexibiliteit en verantwoordelijkheid

Uit de verkenning naar de wensen en behoeften van jonge starters kwam onder andere naar voren dat ze best tevreden zijn met hun baan maar ook behoefte hebben aan maatwerk, passend bij hun ontwikkeling en ervaring. Begeleiding en feedback van hun leidinggevende en van collega’s vinden ze belangrijk. Ook hebben ze behoefte aan afwisseling in het werk en verantwoordelijkheid dragen. Jonge starters geven daarnaast aan dat ze graag inspraak willen hebben bij plaatsing voor de klas.

Meer lezen

Wil je meer weten over de wensen en behoeften van jonge startende leraren in het primair onderwijs en wat je kunt doen om hen te behouden? Lees de verkenning of bekijk de visual voor de belangrijkste uitkomsten.

Ook interessant

Bekijk het overzicht