Direct naar content

Zelftest Carrièreswitch naar het onderwijs: ‘Het is meestal een bevestiging van hun keuze’

Nieuws 28 juni 2022

Voor mensen die overwegen de overstap naar het onderwijs te maken, is er sinds 2020 de zelftest Carrièreswitch naar het onderwijs. De resultaten zijn niet enkel verhelderend voor de kandidaten zelf, maar ook voor onderwijsinstellingen die zich bezighouden met het opleiden en werven van docenten.

Arbeidsmarktplatform PO en Voion lieten in 2020 de zelftest Carrièreswitch naar het onderwijs ontwikkelen, die carrièreswitchers bij de hand neemt in hun overweging de overstap te maken naar het onderwijs. De test bestaat uit vier onderdelen: de oriëntatie op het beroep van leraar en het opleidingstraject, competenties, drijfveren en persoonlijke achtergrond – zoals opleiding en werkervaring.

Bevindingen van de zelftest

De resultaten van de test geven aspirant-docenten een beter beeld van het beroep van leraar, en de inhoud van de opleiding, maar zijn ook bruikbaar voor onderwijsinstellingen die zich bezighouden met het werven of opleiden van docenten. Zo bleek uit de resultaten dat kandidaten meer behoefte hebben aan informatie over het opleidingstraject, dan aan informatie over werken in het onderwijs, en dat ze een gedeelde visie hebben op de belangrijkste aspecten van het beroep.

Ook bleek uit de resultaten dat mensen die een carrièreswitch naar het onderwijs overwegen, dit vooral doen omdat het maatschappelijk relevant werk is, omdat ze graag werken met kinderen en omdat ze hun ‘hart willen volgen’. De kandidaten vormen hun beeld van het beroep van leraar en van het zij-instroomtraject door online informatie te vergaren en door gesprekken te voeren met mensen die in het onderwijs werken.

Ervaring met de zelftest

‘De zelftest geeft snel en laagdrempelig een goed beeld van de competenties en drijfveren die iemand heeft om aan de slag te gaan in het onderwijs’, vertelt Jessica Sparrow van SCOH (Stichting Christelijk Onderwijs Haaglanden), die zij-instroomtrajecten coördineert en kandidaten die nog onzeker zijn over hun keuze de zelftest voorschotelt. ‘Het geeft ze zelfinzicht en een beter beeld van wat er van hen verwacht wordt. Een enkeling haakt af na de zelftest, maar voor de meeste mensen is het een bevestiging van hun keuze.’

Ook voor Marcel Hermens, senior coördinator bij RTC Transvita, zijn de resultaten van de zelftest bruikbaar bij het filteren van kandidaten. Kandidaten komen bij hem terecht voor een eerste oriëntatie op het vak van leraar. ‘We bieden de test actief aan op onze website. Hierdoor komen kandidaten beter voorbereid op gesprek.’ Ook zijn eigen zorgen worden zo weggenomen. ‘De test kijkt niet alleen naar competenties en basiskennis van kandidaten, maar ook naar de tijd en mogelijkheden die ze hebben om een opleiding te volgen.’

Meer informatie

Ben of ken jij iemand die overweegt de overstap te maken naar het onderwijs? Klik dan hier voor de zelftest. Voor meer informatie over de resultaten van de zelftest en de ervaringen van onderwijsinstellingen met de test, vind je bekijk de factsheet ‘Beeld van carrièreswitchers’.

Ook interessant

Bekijk het overzicht