Zó krijg je snel inzicht in je gewerkte uren

Je uren goed bijhouden? En zo snel inzicht krijgen in de tijd die je kwijt bent aan verschillende taken? Daarvoor bestaan tegenwoordig allerlei handig tools en apps. Die kunnen je helpen om werkdruk in balans te krijgen.

Lesgeven, nakijkwerk, vergaderingen, oudergesprekken, evenementen: als leerkracht heb je uiteenlopende taken en heb je niet altijd zicht op hoeveel uur je in werkelijkheid werkt. Vanuit de cao is de normjaartaak vastgesteld op 1.659 uur bij een fulltime aanstelling. Maar hoeveel uren werken leerkrachten nou echt? En hoeveel tijd wordt er besteed aan lesgevende en overige taken?

Het aanpakken van werkdruk begint met een gedegen analyse van de huidige situatie. Inzicht krijgen in de uren die gemaakt worden, kan helpen om voor jezelf prioriteiten te stellen en dit in het team bespreekbaar te maken. Ook kan dit inzicht helpen als je met je leidinggevende of met het bestuur het gesprek aangaat over werkdruk en – vooral – over de oorzaken daarvan.

Handige tools

Je uren bijhouden kun je natuurlijk handmatig doen, in een papieren agenda. Maar anno 2019 zijn er ook allerlei handige gratis apps en tools die je kunt gebruiken om je uren te registreren. Zo heb je altijd een realtime, nauwkeurig overzicht van de tijd die je aan een bepaalde activiteit spendeert. Bovendien hoeft de urenregistratie zélf zo niet veel extra tijd te kosten.

 • Clockify
  Een handige tool is Clockify. Via de ingebouwde stopwatchfunctie kun je tot op de seconde nauwkeurig vastleggen hoeveel tijd je aan een bepaalde taak spendeert. Clockify telt alle minuten automatisch bij elkaar op en laat zo precies zien welke taken de meeste tijd opslokken.Clockify is gratis beschikbaar als app (iOS en Android) en via je webbrowser.
 • Toggl
  Ook Toggl (in de basisversie gratis beschikbaar voor zowel iOS als Android) werkt met een ingebouwde timerfunctie. Handig: als je vergeet de timer aan te zetten bij de start van een taak, kun je de starttijd achteraf eenvoudig aanpassen. Aan het einde van de week krijg je een overzicht van je gewerkte uren in je mailbox.
 • Paymo
  Paymo is een handige gratis app die je zowel op je telefoon of tablet als op je pc kunt gebruiken. Via Paymo kun je verschillende projecten aanmaken, die je weer kunt onderverdelen in verschillende taken. De tijdregistratie is vervolgens simpel: je selecteert een taak en zet vervolgens de timer aan. Paymo houdt vervolgens nauwkeurig bij hoe lang je precies bezig bent.
 • Gekko Uren
  Gekko is een boekhoudtool voor zowel iOS als Android. Kies je voor de gratis versie? Dan ligt de nadruk op urenregistratie – voldoende voor jou als leerkracht. Dankzij de prettige interface is het invoeren van je gewerkte tijd snel gedaan.
 • Excel
  Het vastleggen van je uren kan uiteraard ook old school in Excel. In een spreadsheet kun je makkelijk per taak, per dag bijhouden hoeveel tijd je eraan besteed hebt. Nadeel is uiteraard dat Excel je uren niet automatisch bijhoudt via een timer; je zult zelf actief je gewerkte tijd moeten invoeren. Daarmee ligt onnauwkeurigheid op de loer. Daar staat tegenover dat de meeste leerkrachten op hun computer de beschikking hebben over Excel.
Bericht

Heb jij een vraag?

Is iets niet helemaal duidelijk of kan je iets niet vinden. Neem contact met ons op via de contactpagina.