Direct naar content

Leerkracht Hannah Bijlsma over werkgeluk en betekenisvol werk

Praktijkverhalen 22 oktober 2019

Mensen die hun werk betekenisvol vinden, zijn gelukkiger en presteren beter. En gelukkige of tevreden medewerkers ervaren vaak minder werkdruk en werkstress. Ze zijn ook meer betrokken bij hun werk en organisatie. Maar wanneer vinden werkenden hun werk betekenisvol en wat hebben ze nodig om hun motivatie en werkplezier te kunnen vasthouden? 17 professionals vertellen hierover in het boek ’17 verhalen over betekenisvol werk’. Eén van hen is leraar Hannah Bijlsma (basisschool de Cirkel in Assen). Zij vertelt hoe je je werkplezier kunt verhogen door uit te gaan van je eigen kracht en ook de kennis en vaardigheden van collega’s te benutten.

Werken aan beter onderwijs

Hannah heeft de academische pabo gedaan vanwege haar ‘enorme passie’ voor onderwijsverbetering. Drie dagen per week besteedt ze aan promoveren bij de Universiteit Twente, waarbij ze zich bezighoudt met dit thema. Zo werkt ze in teamverband aan ‘Impact’; een digitale tool waarmee leerlingen hun leerkracht feedback kunnen geven over de les. ‘Het is voor mij belangrijk dat ik het leren van leerlingen kan verbeteren en dat ik zie dat het effect heeft op hun ontwikkeling’, stelt Hannah.

Erkenning van elkaars vaardigheden

Hannah zet haar academische vaardigheden in om haar werk extra betekenisvol te maken, maar benadrukt dat je ook zonder wetenschappelijke bril je werk extra betekenisvol kunt maken. Ze vertelt over haar duo-partner in de klas die al 25 jaar ervaring heeft en heel goed is in praktische dingen, zoals een thematafel inrichten. ‘Dat is niet mijn sterke kant’, aldus Hannah. ‘Mijn collega erkent dat en laat mij dan ook groepsplannen maken en de scores analyseren. Zo staan we allebei in onze kracht.’ Volgens Hannah is samenwerking dus heel belangrijk. Door elkaars kennis en vaardigheden te erkennen en daarvan gebruik te maken, kun je het onderwijs beter maken.

Bestel het boek over betekenisvol werk

Betekenisvol werk blijkt voor veel werkenden een belangrijke drijfveer. Daarom heeft het Centrum Arbeidsverhoudingen Overheidspersoneel (CAOP) het boek ’17 verhalen over betekenisvol werk’ uitgebracht. Je kunt een gratis digitale versie van het boek aanvragen via de website van het CAOP.

Meer informatie over werkbeleving