Professionalisering en ontwikkeling

De sfeer is positiever; we zijn van werkdruk naar werkgeluk gegaan.

CBS de Bron, Marum
Marten Hazenberg, directeur

Wat was de aanleiding voor de maatregelen?

Enkele jaren geleden beoordeelde de inspectie de school als zwak. De school stond onder druk van het schoolbestuur, ouders en de inspectie om te veranderen. We merkten dat daardoor ook de werkdruk in het team toenam.

Wat is jullie aanpak?

  • We investeerden in een traject waarin vertrouwen in de leerkracht voorop staat. Daarin bepaal je met elkaar wat goed onderwijs is en hoe je dat vormgeeft. Het is in die aanpak belangrijk om zelf leerlingdoelen te stellen en daaraan te werken. Dat doe je door samen te overleggen, samen les te geven en bij elkaar te observeren.
  • Een teamlid is opgeleid tot schoolcoach.
  • De stichting die ons begeleidt in het traject, organiseert ontmoetingen met andere teams in de regio waar we kennis en ervaringen uitwisselen.

Wat zijn de resultaten?

  • Als team zijn we actiever betrokken bij onze school. Ieder van ons draagt bij aan de plannen die we maken en iedereen voelt zich ook verantwoordelijk voor de uitvoering.
  • Het is nog steeds druk, maar de sfeer is positiever. Van werkdruk gaan we naar werkgeluk. Dat komt doordat de intrinsieke motivatie van leerkrachten meer wordt aangesproken.
  • Er ontstaat nu ruimte en behoefte in het team om zich verder te ontwikkelen en om op die manier een bijdrage te leveren aan de kwaliteit van de school

Tips

  1. Zorg ervoor dat de kerntaken in de organisatie goed geregeld zijn en maak voor de neventaken bijvoorbeeld gebruik van een teamondersteuner, zoals een conciërge of een eventmanager. Op De Bron hebben we voor 6 uur per week een eventmanager. Die organiseert de kerst- en Sinterklaasviering, uitjes en andere evenementen. Dat ontzorgt het team.
  2. Monitor een veranderproces en zorg ervoor dat iedereen weet waar het team staat in dit proces. Deel en vier de successen en sta open voor feedback.
  3. Heb vertrouwen in elkaar en in het proces. Als directeur betekent dit soms dat je op je handen moet zitten: niet voorop lopen, maar je team volgen.
  4. Bepaal samen met het team welke richting je op wilt en stel samen doelen. Dat geeft meer werkplezier.
Bericht

Heb jij een vraag?

Is iets niet helemaal duidelijk of kan je iets niet vinden. Neem contact met ons op via de contactpagina.