Ruim baan voor po

De website Ruim baan voor PO, het online platform voor iedereen met interesse in werken in het primair onderwijs, is opgeheven. De meeste informatie van de website is nu te vinden op Onderwijsloket. Maar ook op deze site hebben we de nodige informatie verzameld voor (toekomstige) leraren.

Zo vind je hier:

Zijinstroom

Meer informatie over zijinstromen in het onderwijs vind je op deze pagina.

Regionale contactpunten en invalpools

In heel Nederland zijn diverse regionale invalpools waar je je kunt inschrijven. Schrijf je in bij de invalpool in jouw regio en zij kunnen je dan ook meer vertellen over de banen in die regio. Veel besturen hebben ook een eigen invalpool, check hun site hiervoor.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden om als zij-instromer aan de slag te gaan? Je vindt de contactpunten in jouw regio hieronder.

Heel Nederland
Initiatieven in de steden
Groningen
Friesland
Drenthe
Overijssel
Flevoland
Gelderland
Utrecht
Noord-Holland
Zuid-Holland
Zeeland
Noord-Brabant
Limburg

 

Opleidingsroutes en subsidiemogelijkheden primair onderwijs

Ben je benieuwd naar de verschillende opleidingsroutes die je kan volgen om aan de slag te gaan in het primair onderwijs als leerkracht of ondersteuner en naar de financieringsmogelijkheden om de opleidingsroutes te bekostigen, kijk dan naar bijgevoegd overzicht.

Doorstroom mbo naar pabo

Voor mbo-studenten niveau 4 die graag leraar basisonderwijs willen worden, bestaat er een doorstroomprogramma van de mbo naar de pabo. Het is een traject waarin je wordt klaargestoomd voor de toelatingstoetsen voor de pabo. Het doorstroomprogramma van mbo naar pabo is ontwikkeld door de ROC’s en pabo-opleidingen.

Kijk op de site van de pabo bij jou in de buurt of daar zo’n programma ook wordt aangeboden. Wil je zelf aan de slag om je voor te bereiden op de toelatingstoetsen, kijk dan op de site goed voorbereid naar de pabo.

Ben je onderwijsassistent in dienst van een schoolbestuur en wil je leraar worden? Hiervoor is nu ook subsidie beschikbaar, voor meer informatie zie dus-i.nl.

Doorgroeien naar andere rollen en functies

Binnen het primair onderwijs zijn verschillende loopbaanpaden die je kunt volgen om te groeien. Zo kan eenzelfde functie voor een andere groep mogelijkheden bieden om persoonlijk te groeien. Daarnaast zijn er aanvullende rollen die verrijking bieden, zoals zorgcoördinator, oudercoördinator of een rol in de medezeggenschapsraad.

Met een aanvullende opleiding kun je je ook specialiseren in specifieke vakgebieden, of je onderwijskundig specialiseren tot bijvoorbeeld intern begeleider. Die kunnen ook leiden tot een hogere functieschaal (L11).

Tot slot zijn er ook een aantal managementfuncties. Schoolleider is de meest bekende, maar denk ook aan bouwcoördinator of locatieleider. Er zijn speciale leiderschapsopleidingen voor het primair onderwijs als ondersteuning voor dit loopbaanpad.

Podcasts

Luister naar de podcasts op Krachtige Leraar met verhalen van leraren die over hun ervaringen in het basisonderwijs vertellen.