Direct naar content

Inzet onderwijsondersteuners biedt voordelen voor leraren én leerlingen

Nieuws 28 maart 2023

Onderwijsassistenten en lerarenondersteuners zijn de afgelopen jaren een steeds belangrijkere rol gaan spelen op scholen. Hun inzet is sinds 2017 met maar liefst 50 procent gestegen. En dat biedt veel voordelen voor zowel leraren als leerlingen. Zoals maatwerk en individuele begeleiding voor leerlingen met leer- of gedragsproblemen en werkdrukvermindering voor leraren. Dat blijkt uit de verkenning van het Arbeidsmarktplatform PO naar de inzet en loopbaanpaden van onderwijsassistenten en lerarenondersteuners.

Extra handen in de klas

Uit de vragenlijst die het Arbeidsmarktplatform PO verspreidde onder Nederlandse scholen blijkt dat onderwijsassistenten  vooral worden ingezet om leerlingen individuele begeleiding en maatwerk te kunnen bieden (92 procent). Ook geven veel respondenten aan dat onderwijsassistenen ondersteuning bieden bij lesgevende taken (67 procent) en organisatorische taken (57 procent). Bij lerarenondersteuners zien we een vergelijkbaar beeld. Hierdoor kunnen leraren zich meer concentreren op hun kernactiviteit: het geven van onderwijs.

Door de ‘extra handen in de klas’ kunnen leraren zich meer concentreren op hun kernactiviteit: het geven van onderwijs. Leraren geven het vaakst aan dat ze dankzij de ondersteuning meer tijd hebben om aandacht te besteden aan leerlingen die dat nodig hebben (77 procent). Ook ervaart de meerderheid (61 procent) minder werkdruk dankzij ondersteuners. Een minderheid heeft dankzij ondersteuners meer tijd voor de voorbereiding van het onderwijs (42 procent), voor niet-lesgebonden taken (35 procent) of voor professionalisering (19 procent). Het minst vaak geven leraren aan dat ze dankzij ondersteuners minder administratielast ervaren (18 procent).

Blijven ontwikkelen

Kortom, onderwijsassistenten en lerarenondersteuners zijn niet meer weg te denken uit het primair onderwijs. Daarom is het cruciaal dat zij zich kunnen ontwikkelen en dat scholen perspectief bieden op doorontwikkeling binnen de schoolorganisatie. Het onderwijs verandert voortdurend en ook onderwijsondersteuners moeten zich hierop kunnen aanpassen. Door bijscholing en training kunnen zij hun kennis en vaardigheden vergroten en hun takenpakket uitbreiden. Uit de verkenning blijkt dat onderwijsondersteuners hiervoor open staan en dat er een breed scala aan loopbaan- en ontwikkelingsmogelijkheden bestaan.

Kom naar de sessie Onderwijsondersteuners in ontwikkeling tijdens De week van Samen opleiden 2023

Tijdens De week van Samen opleiden kun je op dinsdag 11 april van 15.15 tot 16.15 uur de digitale sessie van het Arbeidsmarktplatform PO bijwonen over Onderwijsondersteuners in ontwikkeling. Onder leiding van programmaleider Angela Gomes gaan we in gesprek over de loopbaanmogelijkheden van onderwijsondersteuners. Je kunt je nog aanmelden tot 3 april.

Deel mooie verhalen over jouw loopbaanpad

Om de open dialoog over loopbaanpaden van onderwijsondersteuners te stimuleren, brengt het Arbeidsmarktplatform PO de komende periode verhalen van onderwijsassistenten en lerarenondersteuners in beeld. Ken jij een mooi verhaal? Deel het met ons via info@arbeidsmarktplatformpo.nl en we nemen contact met je op.

Ook interessant

Bekijk het overzicht