Direct naar content

Luister naar onze podcasts met ervaringen uit de regio

Nieuws 28 november 2019

Samen met Tjipcast deelt het Arbeidsmarktplatform PO ervaringen omtrent regionale samenwerking aanpak lerarentekort in een serie podcasts. In deze podcasts vertellen schoolleiders, schoolbestuurders en projectleiders in de regio over hun ervaringen.

Hoe zorg je er in Zeeland voor dat middelbare scholieren kiezen voor een loopbaan in het onderwijs?

In de regio Zeeland werken diverse middelbare scholen en een pabo lerarenopleiding intensief samen om het lerarentekort aan te pakken. Ze kiezen bewust voor een lange termijn perspectief: het vak van leerkracht aantrekkelijk maken voor jonge scholieren. Maar hoe doe je dat? En waar begin je?
In deze podcast worden twee trekkers van een regionale samenwerkingsverband geïnterviewd: Saskia Szarafinski en Gorik Hageman. Hoe krijg je middelbare scholieren geïnteresseerd in een loopbaan in het onderwijs? Hoe laat je ze kennismaken met het vak? En wat vraagt dit van scholen en begeleiders om dit van de grond te trekken?

Beluister de podcast van dit project “Hoe zorg je er in Zeeland voor dat middelbare scholieren kiezen voor een loopbaan in het onderwijs?”

Van WW-uitkering naar voor de klas

In de regio Limburg is een bijzonder project gestart om een antwoord te geven op het lerarentekort. Samen met het UWV werken verschillende basisscholen samen aan een opleidingsinitiatief. Met als doel hoogopgeleide mensen die tijdelijk in de WW zitten om te scholen tot leerkracht. Hoe? Met gerichte begeleiding in het dagelijks werk, een talent gerichte benadering en een maatwerk pabo opleiding. In deze podcast vertellen deelnemer Delie op den Camp en projectleider Frank Bruijenberg hoe ze te werk zijn gegaan. Er wordt besproken wat er zo goed werkt aan dit project en welke lessen eruit gehaald kunnen worden voor de toekomst..

Beluister de podcast van het project ’van WW-uitkering naar voor de klas’

Traineeship en zij-instroom

In deze podcast staat een unieke samenwerking centraal tussen verschillende besturen van basisscholen en hogescholen met één gezamenlijke ambitie: het regionale lerarentekort aan te pakken. Hoe ze dit doen? Door gezamenlijk talent te werven, intakegesprekken te voeren, de zij-instroom te coördineren, trainees te begeleiden en de vervangingspoule bij ziekte te organiseren. Deze samenwerking heeft meerdere positieve gevolgen. Het breekt door bestaande muren van scholen, leidt tot meer leerkrachten en stuwt de kwaliteit van onderwijs omhoog. Maar zo’n samenwerking vraagt wel iets van alle betrokken partijen. En daar gaan we in deze podcast uitgebreid op in! Tjip de Jong spreekt met twee van de trekkers van dit initiatief: Christine de Heer van de Christelijke Hogeschool Ede en Fred Ruijling, projectleider van het Regionale Transfer Centrum Gelderland-Utrecht.

Beluister de podcast van het project ‘traineeship en zij-instroom’.

Tutoring

In de regio Zwolle kunnen middelbare scholieren als bijbaantje aan de slag op een basisschool. Ze doen zo niet alleen werkervaring op, ze maken kennis met het vak van leerkracht en verdienen er een mooi zakcentje mee. Een innovatief en spannend project dat het lerarentekort op een andere manier aanpakt. En met succes! Middelbare scholieren helpen de leerkracht met hand en spandiensten, maar hebben ook de kans eigen initiatieven te ontplooien. In de podcast praat Tjip de Jong uitgebreid met de initiatiefnemers Inge Brummel en Joyce van Dam. Het project ‘tutoring’ van de stichting Openbaar Onderwijs Zwolle zit vol met leerzame lessen en mooie verhalen.

Beluister de podcast van het project ’tutoring’.

Factsheet: ervaringen uit de regio

Ook interessant

Bekijk het overzicht