Werkbeleving

Hoe ervaren leerkrachten hun werk op je school? Is er sprake van werkplezier, of juist een onevenredige hoeveelheid werkdruk? Op deze pagina vind je handige bronnen, PDF-documenten en video’s met tips waarmee je de werkbeleving van je leerkrachten een positieve impuls geeft.

Onderwijsatlas 2019 Tevredenheid personeel PO
Onderwijsatlas 2019, Tevredenheid personeel PO

Platform werkdruk

Onderneem je bijvoorbeeld al stappen om de werkdruk op je school aan te pakken, en ben je benieuwd wat je er nog meer aan kunt doen? Op Platform werkdruk po ontdek je hoe andere scholen werkdruk in balans brengen. Je vindt hier alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan; van informatie en praktijkverhalen tot praktische tools.

Werkdruk vierstappenplan

Een centraal thema van dit platform is een vierstappenplan waarin stap voor stap aan de slag kan worden gegaan met werkdruk. De stappen analyseren, besprekenaanpakken en evalueren worden uitgebreid toegelicht. Bij elke stap zijn handige tools beschikbaar, zoals een werkdrukscan, een gesprekskompas en een evaluatiemeter.

Klasseninrichting 2.0

Basisschool de Toverberg uit Zoetermeer koos voor anders georganiseerd onderwijs om de werkdruk te verminderen. Na eerst de klassen te hebben verkleind, wat geen resultaat opleverde, zijn de groepen juist vergroot. Elke groep heeft een leerkracht en een onderwijsassistent. De school heeft geen groepslokalen meer, maar werkt in units. Bekijk hier het filmpje waarin leerkrachten en de schoolleider vertellen over het veranderingsproces:

Samenwerken