Krijg meer grip op werkdruk met deze 5 boekentips voor de vakantie

Druk, druk, druk. Dagelijks komt er in je werk van alles op je af dat je aandacht vraagt. Veel tijd om te zitten en na te denken blijft er dan niet over. Gelukkig is het bijna herfstvakantie. Misschien een goed moment om eens een boek te pakken en te onderzoeken wat je anders kunt aanpakken. Zodat je straks minder werkdruk ervaart en je werk met meer plezier en energie kunt doen!

Er zijn genoeg boeken over werkdruk die je verder kunnen helpen. Uit die brede selectie lichten wij er hierbij 5 voor je uit. Dit houdt geen oordeel in over de boeken, maar is alleen bedoeld om het je makkelijker te maken. Een fijne, ontspannen vakantie gewenst!

En wat als we nu weer eens gewoon gingen lesgeven? Een kwaliteitsaanpak voor scholen.
Eva Naaijkens, Martin Bootsma
In je werk als leraar of schoolleider vragen allerlei zaken tijd en aandacht. Dit kunnen problemen zijn die zich maar niet lijken op te lossen, of collega’s die regels en afspraken zijn vergeten. ’s Avonds plof je op de bank en verzucht je: ‘Kon ik maar weer eens gewoon lekker lesgeven.’ In dit boek leggen Eva Naaijkens en Martin Bootsma uit hoe je de werkdruk in je schoolorganisatie kunt verlagen en hoe je daardoor ruimte krijgt om je vakmanschap te ontwikkelen. Ze presenteren een kwaliteitsaanpak die eenvoudig en efficiënt is: enigma. Door als school te werken vanuit een beperkt aantal ambities en doelen, ontstaat er een focus op goed onderwijs. Deze kwaliteitsaanpak is geschikt voor elke basisschool.

Druk, druk, druk… Slimmer organiseren in het onderwijs.
Annemieke Schoemaker
Leidinggeven in tijden van werkdruk en stress, ga er maar aan staan. Er zijn veel geluiden van leraren die hun beroep met steeds minder plezier uitvoeren en hun passie voor het vak kwijtraken. De manier van leidinggeven is van grote invloed op hoe werknemers hun werk beleven. Een stressvolle gedachte of een mooie uitdaging?
‘Druk, druk, druk’ is een boek met inspirerende ideeën over slimmer organiseren en handelen. Een handreiking voor leidinggevenden om de juiste interventie, strategie, of oplossing te kiezen en toe te passen. De lezer leert het fenomeen werkdruk uit elkaar te halen in verschillende lagen of niveaus. Bij elke laag zijn er inzichten en voorbeelden te vinden van scholen die effectief het werkplezier wisten te vergroten.

Van werkdruk naar werkplezier in het onderwijs.
Angela Kouwenhoven en Annemieke Schoemaker
In dit boek vind je herkenbare situaties en casussen uit de dagelijkse praktijk binnen de school, waarin werkdruk wordt ervaren. Met concrete handvatten voor time- en klassenmanagement ga je aan de slag om de werkdruk terug te brengen en het plezier in je werk weer te laten groeien. Behalve voor praktijkervaringen is er ook aandacht voor denkpatronen en bepaalde emoties die vaak samengaan met werkdruk, zoals schuldgevoelens.

Grip op je stress. Verlaag zelf je werkdruk
Annemiek Tigchelaar
Als het gaat over werkdruk in het onderwijs, wordt vaak gekeken naar de buitenwereld: er moet meer geld bij en er zijn meer mensen nodig. In dit boek geeft Annemiek Tigchelaar voorbeelden van wat je zélf kunt doen om werkdruk te verlagen.
Met dit werkboek ga je actief aan de slag. Je leert welke mogelijkheden je hebt om werkdruk aan te pakken. En hoe je verantwoordelijkheid kunt nemen voor je eigen leven en geluk. Hoe kun je leren ‘nee’ zeggen tegen een te hoge druk en ‘ja’ tegen jezelf?

Hoera, ik sta voor de klas!
Diverse auteurs
De laatste jaren wordt er steeds vaker negatief gesproken over werken in het onderwijs. De salarissen zijn te laag, de werkdruk is te hoog, de constante veranderingen zijn niet bij te benen, de klassen zijn te groot, de kinderen zijn te lastig en de ouders staan niet naast, maar tegenover de leraar. De auteurs van dit boek vinden het tijd om de positieve verhalen weer te gaan vertellen.

Dit is geen boek over werkdruk, maar een boek dat je laat zien waarvoor je het allemaal doet. De auteurs vroegen een groep mensen naar de mooiste herinneringen aan hun schooltijd. In dit boek zijn de 50 leukste inzendingen gebundeld. Laat je inspireren door deze verhalen, in de hoop dat je (weer) kunt zeggen: ‘Hoera, ik sta voor de klas!’

Bericht

Heb jij een vraag?

Is iets niet helemaal duidelijk of kan je iets niet vinden. Neem contact met ons op via de contactpagina.