Na 35 jaar weer voor de klas dankzij subsidie Arbeidsmarktplatform PO

Activeren van de stille reserve is een van de maatregelen die kan helpen het lerarentekort terug te dringen. In een onderwijsspecial van de Volkskrant op 13 april 2019 komt herintreder Monique van Akkeren aan het woord. Na 35 jaar staat ze weer voor de klas, op een basisschool in Amsterdam. Met dank aan een subsidie van het Arbeidsmarktplatform PO volgt ze een scholingsprogramma voor herintreders bij het samenwerkingsverband De Brede Selectie.

Veel veranderd

Lange tijd werkte Monique als trainer en leidinggevende buiten het onderwijs, vertelt ze in het artikel in de Volkskrant. Toch bleef het onderwijs lonken. ‘Bij kinderen krijg je wat je ziet. Je hoeft het niet te hebben over krachtenvelden, concurrentie of organisatiestructuren.’ Daarom is Monique nu terug na 35 jaar. Ze zag meteen dat er veel is veranderd. ‘In het begin duizelt het je echt. (…) Regelmatig ging ik naar huis met het gevoel: ben ik hier nog wel geschikt voor? Er komt zoveel op je af.’

Opleidingstraject herstarters

Vanwege alle veranderingen is Monique blij met het scholingsprogramma en de ondersteuning die ze krijgt van haar collega’s. Zonder opleidingstraject had ze de stap niet snel gemaakt, zegt ze. Van het samenwerkingsverband De Brede Selectie kreeg ze de kans om bij verschillende scholen een dagje mee te draaien en zo een school te kiezen voor haar stage. Naast de stage volgt ze tien dagdelen bijscholing aan de Hogeschool van Amsterdam. Het opleidingstraject kost haar niets; de Brede Selectie kreeg hiervoor een subsidie van het Arbeidsmarktplatform PO.

Aanpak De Brede Selectie

De Brede Selectie is een van de organisaties in Amsterdam die een begeleidingstraject aanbiedt voor herstarters. ‘Het is een vaak vergeten groep die mogelijkheden biedt’, zegt Tanja Hogendorp (coördinator/leidinggevende bij het samenwerkingsverband) in een eerder interview op onze website. Met de tegemoetkoming aanpak lerarentekort van het Arbeidsmarktplatform PO is het traject begin 2018 opgestart. Van de 18 mensen die het traject hebben doorlopen, staan er nu 8 voor de klas. Minder dan de organisatie hoopte, zegt directeur Eric Molenveld in de Volkskrant, maar ze zijn blij met iedere herintreder. ‘Je zet iets in gang bij deze mensen, sommigen komen later terug: nu wil ik wel voor de klas.’

Meer informatie

Op onze pagina over de tegemoetkoming aanpak lerarentekort staan nog meer voorbeelden van projecten die zijn opgestart met deze subsidie. Ook met subsidie het lerarentekort in de regio gezamenlijk terugdringen?

Bericht

Heb jij een vraag?

Kijk in op de pagina Regionale aanpak lerarentekort voor de mogelijkheden en inspiratie.