Werkbelevingsmonitor PO

De duurzame inzetbaarheid van leraren en onderwijsondersteunend personeel is belangrijker dan ooit. Zeker nu, in een tijd waarin veel scholen te maken hebben met een hoge werkdruk, een relatief grote uitstroom van startende leraren en het oplopende lerarentekort. Onderzoek naar werkbeleving geeft schoolleiders en schoolbesturen inzicht in de vitaliteit en inzetbaarheid van medewerkers. Daarnaast laat het zien wat er nodig is om medewerkers en de organisatie te laten groeien en bloeien. Het Vervangingsfonds/Participatiefonds (VfPf) en Arbeidsmarktplatform PO hebben hiervoor een digitaal instrument ontwikkeld dat tijdelijk kosteloos kan worden gebruikt.

Voor en door het onderwijs

In tegenstelling tot andere werkbelevingsonderzoeken is de Werkbelevingsmonitor van VfPf en Arbeidsmarktplatform PO specifiek ontwikkeld om de werkbeleving van werknemers in het primair onderwijs te meten. Medewerkers uit het po zijn betrokken bij de ontwikkeling zodat het onderzoeksinstrument zoveel mogelijk aansluit bij hun werkzaamheden en behoeften.

Kosteloze deelname

Om het instrument te testen wordt de Werkbelevingsmonitor tijdelijk kosteloos aangeboden vanuit een pilot die wordt gefinancierd door het Arbeidsmarktplatform PO en VfPf. Met de feedback van alle deelnemende scholen en schoolbesturen kunnen we het instrument nog verder verbeteren voordat we deze sectorbreed uitzetten.

Deelname kost je als school(bestuur) dus niets. Daarnaast krijg je begeleiding van een ervaren adviseur van VfPf, bijvoorbeeld bij het omzetten van de onderzoeksresultaten in concrete acties.

Hoe werkt het?

Het invullen van het instrument kost ongeveer 30 minuten. Medewerkers kunnen zelf bepalen welke belevingsaspecten van hun werk ze willen beoordelen. Ook kunnen ze kiezen welke vragen ze beantwoorden en welke niet, wat vrij uniek is in vergelijking met andere tools. Zo kunnen deelnemers zelf bepalen hoe lang ze over het invullen van de monitor doen.

Wat levert het op?

De resultaten uit de Werkbelevingsmonitor PO bieden inzicht in hoe je medewerkers gemotiveerd, betrokken, productief en vitaal aan het werk houdt. Daarnaast kunnen we met de uitkomsten van de Werkbelevingsmonitor PO de aantrekkelijkheid van het werken in het po vergroten. Directies of schoolleiders weten zo namelijk beter hoe hun medewerkers over het werk denken en wat zij nodig hebben optimaal te kunnen functioneren.

Voor wie?

In deze fase hebben wij plek voor ongeveer 80 schoolteams die zich kunnen aanmelden voor een kosteloze deelname aan de Werkbelevingsmonitor PO. Aanmelden kan tot 1 december 2021. In de maanden september, oktober en november kunnen circa 30 scholen per maand instromen. De maand september zit al bijna vol!

Als schoolbestuur kun jij ook meedoen. Je ontvangt dan voor alle scholen binnen jouw bestuur de werkbelevingsmonitor met begeleiding. Het biedt meerwaarde om als bestuur mee te doen omdat je ook op bestuursniveau handvatten krijgt. Wij voeren dan zowel op school- als op bestuursniveau de gesprekken over de uitkomsten van de werkbelevingsmonitor.

Enthousiast geworden?

Wil je ook serieus aan de slag met de werkbeleving van jouw medewerkers? Meld je dan snel aan om de monitor te testen. Dit kan via info@werkbelevingsmonitorpo.nl of neem contact op met:

Eelke Solle, adviseur Arbeid en Vitaliteit VfPf
E. eelke.solle@vfpf.nl
T. 06 22 77 87 94

Ben je geïnteresseerd, maar wil je liever eerst wat meer informatie? Onze adviseurs kunnen een digitale presentatie verzorgen, waarin naast de vraagstelling ook het dashboard met onderzoeksresultaten wordt toegelicht. Zo krijg je een goed beeld van wat de monitor je aan inzichten oplevert.

Bericht

Heb jij een vraag?

Is iets niet helemaal duidelijk of kan je iets niet vinden. Neem contact met ons op via de contactpagina.