Bekijk overstapmotieven in factsheet ‘Carrièreswitchers in beeld’

Waarom willen mensen een carrièreswitch maken naar het onderwijs? En welk beeld hebben ze van het beroep van leraar en het zij-instroomtraject? Met de zelftest ‘Carrièreswitch naar het onderwijs’ kunnen volwassenen onderzoeken of een overstap naar het onderwijs iets voor hen is. Uit analyse van de eerste resultaten van deze zelftest, blijkt dat een maatschappelijk relevant netwerk de belangrijkste reden is om een carrièreswitch naar het onderwijs te overwegen.

Naast een maatschappelijk relevant werk zijn ook kennisoverdracht en het werken met kinderen belangrijke redenen om een overstap naar het onderwijs te overwegen. Het beeld dat carrièreswitchers hebben van het beroep van leraar, wordt vooral bepaald door allereerst gesprekken met mensen die in het onderwijs werken. Zo blijkt uit de analyse.

Over de zelftest ‘Carrièreswitch naar het onderwijs’

Met de zelftest ‘Carrièreswitch naar het onderwijs’, ontwikkeld door NOA, kunnen volwassenen onderzoeken of een overstap naar het onderwijs iets voor hen is. De zelftest bestaat uit vier onderdelen:

  1. Vragen die te maken hebben met oriëntatie op het beroep van leraar en het opleidingstraject. Ook worden enkele situaties uit het onderwijs voorgelegd.
  2. Competenties
  3. Drijfveren
  4. Vragen over persoonlijke achtergronden, zoals opleiding en werkervaring

Ga naar de zelftest

Ken je iemand die een carrièreswitch naar het onderwijs overweegt? Deze test is behulpzaam bij een goede oriëntatie op het onderwijs. Je vindt de zelftest via de websites van Voion en Arbeidsmarktplatform PO. Ga direct naar de zelftest.

Factsheet ‘Carrièreswitchers in beeld’

Download hier de factsheet voor meer bevindingen uit de zelftest.

Bericht

Heb jij een vraag?

Is iets niet helemaal duidelijk of kan je iets niet vinden. Neem contact met ons op via de contactpagina.