Evalueren

Stap 4 Evalueren: wat heeft het opgeleverd?

Werkdruk kun je niet in één keer aanpakken; het is een continu proces. Hoe houd je de vinger aan de pols nu je aan de slag bent met de aanpak (zie stap Aanpakken)?

Met de evaluatietool kun je kijken of je team op de goede weg is met de aanpak van werkdruk.

Aan de slag

In de vorige stap heb je, samen met het team, een plan opgesteld. Zijn de acties die jullie hebben geformuleerd uitgevoerd? En hadden deze acties het gewenste resultaat? Evalueer dan samen wat er gedaan is en pas het plan hierop aan. Werkdruk aanpakken is immers een continu proces.

Evalueren gaat makkelijk met de evaluatietool. Samen met het team beantwoord je acht korte vragen. Aan de hand van de antwoorden kun je zien of jullie goed bezig zijn met de aanpak van werkdruk. Ook krijg je tips die je direct in de praktijk kunt brengen om de aanpak aan te scherpen.

Tips

  • Evalueer niet alleen op de ‘harde’ resultaten als daling van het ziekteverzuim. Let ook op ‘softe’ factoren die zich niet makkelijk in cijfers laten uitdrukken. Stel daartoe de volgende vragen:
    1. Ervaar je steun van collega’s en leidinggevenden?
    2. Heb je het gevoel de werkdruk zelf te kunnen beïnvloeden?
    3. Is werkdruk bespreekbaar?
  • Wil je inzicht krijgen in de werkdruk op je school? Vul dan onze evaluatietool in en ontvang een handig overzicht.
  • Op onze website kun je de online versie van de evaluatiemeter downloaden. Wil je liever een gedrukte versie? Die kun je kosteloos bestellen door te mailen naar info@arbeidsmarktplatformpo.nl onder vermelding van ‘Aanvraag evaluatiemeter’.