Aanpak werkdruk
(Strategisch) HRM-beleidDe ervaren werkdruk in het primair onderwijs is hoog, vooral onder leraren. Wil jij samen met je team aan de slag met werkdruk? Met de aanpak werkdruk van het Arbeidsmarktplatform PO krijg je in vier stappen grip op de werkdruk en het werkplezier op jouw school.
Stap 2: Wat ga je aan werkdruk doen?
Werkdruk besprekenNu je weet waar de werkdruk vandaan komt (zie stap Analyseren) en de oorzaken duidelijk zijn, kun je nadenken over oplossingen. Tijd om hierover met elkaar in gesprek te gaan!
In gesprek met elkaar
Het is belangrijk dat het hele team betrokken is bij het gesprek. De werkdruk is een probleem en daarom kies je ook in overleg met alle teamleden voor oplossingen. Dat draagt bij aan ieders werkplezier en aan voldoende draagvlak voor de gekozen maatregelen. Maak niet te snel een keuze, maar luister goed naar de inbreng van alle teamleden en vraag wat echt helpt. Veel scholen geven aan dat alleen al het gesprek over werkdruk voor verlichting zorgt in het team.
Het gesprek organiseren
Met elkaar in gesprek gaan kost tijd. En dat is extra lastig als er sprake is van werkdruk. Toch is het goed om die tijd wel te nemen, omdat het gesprek uiteindelijk bijdraagt aan maatregelen die de werkdruk juist verminderen. Plan een langere teamvergadering of ga in gesprek over werkdruk tijdens een teamuitje of heidag. Maak vooraf afspraken over de organisatie en inhoud van het gesprek. Ook is het belangrijk dat er een vertrouwelijke en open sfeer kan ontstaan. Het moet voor teamleden duidelijk zijn dat ze al hun ervaringen kunnen delen.
In gesprek over werkdruk: handige tools
Er zijn verschillende gespreksvormen en tools om met elkaar in gesprek te gaan. Hieronder een paar voorbeelden.
Draaiboek werksessie werkdruk
Tips
- Bepaal samen met het team welke richting je op wilt en stel samen doelen. Dat geeft meer werkplezier
- Verzamelen data over het probleem voordat je conclusies trekt
- De kracht schuilt in sámen (werken)
Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief
Vul je e-mailadres in en blijf op de hoogte van ontwikkelingen in het primair onderwijs en onze publicaties, bijeenkomsten & kennissessies.