Expeditie teamdialoog

Op naar een betere dialoog binnen het team

Weet jij wat er speelt in je team? Het voeren van een veilige en open dialoog binnen je team is belangrijk. Zo creëer je een werkomgeving waarin aandacht is voor thema’s en vraagstukken die spelen bij je collega’s. Met een continue teamdialoog kom je tot gezamenlijke en gedragen teamafspraken die bijdragen aan de professionalisering van de individuele teamleden en voor het team als geheel, met als beoogd effect: een prettig werkklimaat. Als schoolleider heb je hierin een sleutelrol. Met de expeditie ‘Op naar een betere dialoog binnen het team’ van het Arbeidsmarktplatform PO krijg je handvatten voor het versterken van de teamdialoog.

Aanpak expeditie teamdialoog

De pilot ‘Op naar een betere dialoog binnen het team’ bestaat uit een aantal online dialoogsessies met een coach en wekelijkse e-mails met bondige informatie, praktische oefeningen en handige tips. Zo leer je als schoolleider hoe je de dialoog in het team kunt versterken, hoe je deze zelf uitvoert en hoe de theorie van Waarderende gespreksvoering (Appreciative Inquiry) hierbij kan ondersteunen. Met als doel dat jij een betere dialoog met je team kunt voeren en de ontwikkelwensen van teamleden bespreekbaar zijn.

Voor wie?

De expeditie is voor alle schoolleiders in het primair onderwijs.

Waarderende gespreksvoering / Appreciative Inquiry

De online dialoogsessies staan in het teken van Appreciative Inquiry: de focus ligt vooral op zelf ervaren en doen. Als je in een team samenwerkt, is goede communicatie heel belangrijk. Zowel om als team kennis en ervaringen te delen of tot goede werkafspraken te komen, als om verstoringen in het team bespreekbaar te maken. Bij waarderende gesprekken zit de kern in het onderzoeken. Dat betekent dat je ondanks je eventuele oordeel, toch op onderzoek uitgaat. Het positieve uitgangspunt ‘Wat gaat er goed’ is dan ook de basis van de theorie van Appreciative Inquiry.

Ter ondersteuning van de online dialoogsessies ontvang je wekelijkse e-mails. Hierin komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Het belang van een goede teamdialoog
  • Jouw rol als schoolleider
  • Jouw team en de vijf fasen van teamontwikkeling
  • Interactie tussen jou (als schoolleider) en je team
  • Appreciative Inquiry: wat is het, waarom is het belangrijk, en hoe pas je het toe?

Wat verwachten we van jou?

Van jou verwachten we: actieve deelname aan de dialoogsessies, uitvoering van de opdrachten uit de e-mails en kennisdeling over het geleerde met andere schoolleiders in jouw bestuur of in jouw regio. Jij wordt met jouw ervaringen in het toepassen van waarderende gespreksvoering een ambassadeur voor deze methodiek en helpt ons dit te delen via een webinar en interviewreeks.

Praktische informatie:

  • Doorlooptijd 2 maanden
  • Start begin november
  • In deze pilot is er plek voor 8 tot 10 schoolleiders. Meld je aan als duo per schoolbestuur (twee schoolleiders per schoolbestuur) of individueel (bij éénpitters)

Aanmelden?

Interesse om (samen met een collega-schoolleider) deel te nemen aan de pilot? Meld je aan via info@arbeidsmarktplatformpo.nl en wij nemen contact met je op. Ook voor vragen kan je uiteraard bij ons terecht.