Professionele leercultuur

Om optimaal ruimte te bieden aan de professionele ontwikkeling en inzetbaarheid van het personeel is op scholen een cultuur nodig waarin leren, ontwikkelen en kennisdeling centraal staan: een professionele leercultuur. Wat is ervoor nodig een professionele leercultuur te creëren en daarvoor beleid te ontwikkelen?

Professionele leercultuur creëren

Project ‘Kom kijken in de klas’ is een initiatief van het Arbeidsmarktplatform PO en prof. Dr. Wim van de Grift en helpt scholen bij het creëren van een professionele leercultuur. Ervaren leerkrachten worden opgeleid tot schoolcoach. Hiermee kunnen ze langere tijd collega’s observeren met het ICALT-lesobservatie-instrument. De aanpak maakt leerkrachten vertrouwd bij elkaar in de klas te kijken, elkaar feedback te geven en elkaar te helpen bij de professionele ontwikkeling.
Download het ICALT-lesobservatie-instrument.

Bekijk in onderstaande video het mini-college van prof. Dr. Wim van der Grift over de effecten van lesobservaties en coaching van leraren in het basisonderwijs.

Mini-college over ‘Kom kijken in de klas’ door prof. Dr. Wim van de Grift

Coaching van beginnende leraren

Het coachen van beginnende leraren loont, zo blijkt uit onderzoek. In het project ‘Kom kijken in de klas’ worden ervaren leraren opgeleid tot schoolcoach. Hiermee kunnen ze collega’s observeren en coachen met behulp van het ICALT-lesobservatie-instrument. En deze coaching werkt, op voorwaarde dat er gecoacht wordt in de ‘zone van naaste ontwikkeling’. Zo versterken leraren hun professionele vaardigheden met lesobservaties en coaching. Zo legt prof. Dr. Wim van de Grift in onderstaande video uit.

Meer lezen over Kom kijken in de klas?

Eind 2019 evalueerde Arbeidsmarktplatform PO ‘Kom kijken in de klas’. Bekijk de projectresultaten tot dan toe in de Factsheet eindevaluatie Kom kijken in de klas.

<

Opbrengsten uit factsheet evaluatie ’Kom kijken in de klas’

Geïnteresseerd in de aanpak?

Wil jij ook een aanvraag doen voor deze aanpak van coaching? Scholen kunnen met nieuwe aanvragen terecht bij prof. Dr. Wim van de Grift. Stuur een mail naar info@arbeidsmarktplatformpo.nl.

Praktijkvoorbeelden professionele leercultuur

Veel schoolbesturen, schoolleiders en leraren werken aan een professionele leercultuur. Er zijn verschillende manieren om hiermee aan de slag te zijn. Met regelmaat halen we praktijkvoorbeelden op.