Professionele leercultuur

Om optimaal ruimte te bieden aan de professionele ontwikkeling en inzetbaarheid van het personeel is op scholen een cultuur nodig waarin leren, ontwikkelen en kennisdeling centraal staan: een professionele leercultuur. Wat is ervoor nodig een professionele leercultuur te creëren en daarvoor beleid te ontwikkelen?

Professionele leercultuur creëren

Project ‘Kom kijken in de klas’ is een initiatief van het Arbeidsmarktplatform PO en prof. Dr. Wim van de Grift en helpt scholen bij het creëren van een professionele leercultuur. Ervaren leerkrachten worden opgeleid tot schoolcoach. Hiermee kunnen ze langere tijd collega’s observeren met het ICALT-lesobservatie-instrument. De aanpak maakt leerkrachten vertrouwd bij elkaar in de klas te kijken, elkaar feedback te geven en elkaar te helpen bij de professionele ontwikkeling.
Download het ICALT-lesobservatie-instrument.

Bekijk in onderstaande video het mini-college van prof. Dr. Wim van der Grift over de effecten van lesobservaties en coaching van leraren in het basisonderwijs.

Mini-college over ‘Kom kijken in de klas’ door prof. Dr. Wim van de Grift

Coaching van beginnende leraren

Het coachen van beginnende leraren loont, zo blijkt uit onderzoek. In het project ‘Kom kijken in de klas’ worden ervaren leraren opgeleid tot schoolcoach. Hiermee kunnen ze collega’s observeren en coachen met behulp van het ICALT-lesobservatie-instrument. En deze coaching werkt, op voorwaarde dat er gecoacht wordt in de ‘zone van naaste ontwikkeling’. Zo versterken leraren hun professionele vaardigheden met lesobservaties en coaching. Zo legt prof. Dr. Wim van de Grift in onderstaande video uit.

Leren observeren met het ICALT-observatie-instrument

In een tweedelige ICALT-training legt prof. Dr. Wim van de Grift uit hoe je leraren op een betrouwbare manier kunt observeren met ICALT-observatie-instrument. Bekijk in onderstaande video het eerste deel van de training waarin Wim van de Grift inzicht geeft in de achtergronden van het instrument en vertelt hoe je het betrouwbaar kunt gebruiken.

In het tweede deel van de ICALT-training vertelt Wim van de Grift hoe je de ‘zone van naaste ontwikkeling’ kunt bepalen met het ICALT-observatie-instrument. Bekijk de video hieronder.

Meer lezen over Kom kijken in de klas?

In 2021 organiseerde het Arbeidsmarktplatform PO een Kenniscafé PO dat in het teken stond van coaching. Tijdens de sessie vertelden Wim van de Grift en Tamar Tas over hoe coaching van leraren helpt om de onderwijskwaliteit te verbeteren. Lees meer over deze sessie en bekijk het visuele verslag.

Eind 2019 evalueerde Arbeidsmarktplatform PO ‘Kom kijken in de klas’. Bekijk de projectresultaten tot dan toe in de Factsheet eindevaluatie Kom kijken in de klas.

<

Opbrengsten uit factsheet evaluatie ’Kom kijken in de klas’

Geïnteresseerd in de aanpak?

Het project Kom kijken in de klas is in 2021 afgerond. De werkzaamheden vanuit het project worden door Hogeschool Utrecht verduurzaamd in het project Begeleiden Beter Leren Lesgeven. Scholen kunnen met nieuwe aanvragen terecht bij Tamar Tas, projectleider van Begeleiden Beter Leren Lesgeven. Stuur een mail naar lerenlesgeven@hu.nl ter attentie van Tamar Tas. Of ontdek hoe de Hogeschool Utrecht jouw school of scholen kan ondersteunen bij lesobservaties aan de hand van het ICALT-instrument.

Meer weten over het project Begeleiden Beter Leren Lesgeven? Lees hier meer.

Praktijkvoorbeelden professionele leercultuur

Veel schoolbesturen, schoolleiders en leraren werken aan een professionele leercultuur. Er zijn verschillende manieren om hiermee aan de slag te zijn. Met regelmaat halen we praktijkvoorbeelden op.