Aan de slag met het goede gesprek
Toolbox Het goede gesprekWil jij ook aan de slag met het goede gesprek in jouw schoolorganisatie? Om je op weg te helpen heeft het Arbeidsmarktplatform PO een toolbox ontwikkeld met handvatten voor het voeren van gelijkwaardige en opbouwende gesprekken. De toolbox is speciaal voor schoolleiders én medewerkers in het primair onderwijs.
Handige gesprekskaarten en factsheets
Gesprekswijzer Loopbaanpaden OOP (print)
Videoreeks het goede gesprek
Praktische ondersteuning bij open gesprekken over moeilijke onderwerpenHet Arbeidsmarktplatform PO heeft de videoreeks ‘Het Goede Gesprek’ ontwikkeld om leidinggevenden en medewerkers te ondersteunen. De video’s helpen bij het voeren van open en gelijkwaardige gesprekken over moeilijke thema’s die het functioneren op het werk kunnen beïnvloeden. De video’s behandelen thema’s zoals menstruatieklachten, overgangsklachten, financiële problemen en mantelzorg. Hoewel er geen eenduidige definitie bestaat van een ‘goed’ gesprek, bieden de video’s een praktische leidraad om het verschil te herkennen tussen een empathisch en effectief gesprek en een minder geslaagd gesprek. Het doel is om inzicht te geven in de belangrijkste elementen van een goed gesprek en om gedrag te vermijden dat kan leiden tot ongewenste uitkomsten.
Reflecteer en maak het je eigen
In deze videoreeks laten we je zien hoe je moeilijke thema’s zoals de overgang of mantelzorg kunt bespreken. Deze video’s nodigen je uit om kritisch na te denken over een aantal vragen, zoals:
- Is dit een gelijkwaardig gesprek?
- Hoe zou ik deze situatie aanpakken?
- Hoe maak ik me dit eigen in mijn eigen werkpraktijk?
- Is de regie goed verdeeld in het gesprek?
- Wat voor effect heeft mijn toon en houding op het gesprek?
- Hoe reageer ik op weerstand of ongemakkelijke situaties?
- Ben ik bewust van mijn eigen vooroordelen of aannames in dit gesprek?
- Hoe zorg ik ervoor dat beide partijen zich gehoord en begrepen voelen?
- Laat ik ruimte voor de ander om ook inbreng te hebben, of neem ik te veel de leiding?
- Hoe ga ik om met emoties in het gesprek, zowel bij mezelf als bij de ander?
- Heb ik de juiste balans gevonden tussen luisteren en praten?
- Hoe creëer ik een veilige omgeving waarin de ander open durft te zijn?
- Wat kan ik doen om ervoor te zorgen dat het gesprek constructief blijft, zelfs als het lastig wordt?
Door te reflecteren op deze vragen, helpen de video’s je om vaardigheden te ontwikkelen die je kunt toepassen in je eigen gesprekken. Ze bieden inzicht in wat werkt en wat niet, zodat je moeilijke onderwerpen op een gelijkwaardige en effectieve manier kunt bespreken
Video: Menstruatieklachten
Menstruatieklachten kunnen aanzienlijk invloed hebben op het dagelijkse functioneren van medewerkers. In deze video’s laten we zien hoe een goed gesprek over dit onderwerp kan leiden tot begrip, goede afspraken en oplossingen en hoe een slecht gesprek kan bijdragen aan ongemak en onbegrip. Het doel is om een veilige ruimte te creëren waarin medewerkers zich vrij voelen om hun gezondheid en behoeften te bespreken.
Video: Overgangsklachten
De overgang is een natuurlijk proces dat bij veel vrouwen fysieke en emotionele veranderingen teweegbrengt. Deze video’s belichten hoe leidinggevenden wel of niet op een ondersteunende en respectvolle manier met hun medewerkers in gesprek kunnen gaan over overgangsklachten. We tonen het belang van empathie, een uitnodigende houding en open communicatie om de werkdruk en het welzijn van de medewerker te optimaliseren.
Video: Financiële Problemen
Financiële problemen kunnen een grote impact hebben op het mentale en fysieke welzijn van medewerkers. In deze video’s bespreken we hoe een open en ondersteunend gesprek kan helpen om stress te verminderen en oplossingen te vinden. We laten ook zien hoe een slecht gesprek leidt tot stagnatie.
Video: Mantelzorg
Het combineren van werk en mantelzorg kan uitdagend zijn en leiden tot verminderde concentratie en energie op het werk. Deze video illustreert hoe een goed gesprek kan bijdragen aan begrip en flexibiliteit, waardoor de medewerker beter in staat is om werk- als zorgtaken te combineren. Een slecht gesprek daarentegen kan leiden tot extra stress en een gevoel van onmacht.
Op naar een betere dialoog in het team
Het voeren van een veilige en open dialoog binnen je team is belangrijk. Zo creëer je een werkomgeving waarin aandacht is voor thema’s en vraagstukken die spelen bij je collega’s. Met een continue teamdialoog kom je tot gezamenlijke en gedragen teamafspraken die bijdragen aan de professionalisering van de individuele teamleden en voor het team als geheel, met als beoogd effect: een prettig werkklimaat. Als schoolleider heb je hierin een sleutelrol. In 2022 is de expeditie ‘Op naar een betere dialoog binnen het team’ van het Arbeidsmarktplatform PO uitgevoerd. Met deze expeditie hebben de deelnemers handvatten gekregen voor het versterken van de teamdialoog. De expeditie wordt nu ook beschikbaar gesteld via de website.
Zet een eerste stap en ga aan de slag met:
- Het belang van een goede teamdialoog
- Waarderende gespreksvoering
- De teamcoachende schoolleider: ontdek verschillende leiderschapsrollen
- Jouw team en de vijf fasen van teamontwikkeling
- Waarderend dialogisch één-op-ééngesprekken voeren over professionalisering
- Evaluatie en borging: zo blijf je verbeteren
Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief
Vul je e-mailadres in en blijf op de hoogte van ontwikkelingen in het primair onderwijs en onze publicaties, bijeenkomsten & kennissessies.